Du behøver ikke nogen undskyldning for at lave pandekager. De smager godt, og de er nemme at lave. Og så smager de godt, fik jeg sagt det? 🙂
Nemme pandekager til dessert
Der er rigtig hyggeligt med en omgang pandekager på en kold dag. Du får her opskriften på en pandekagedej der er helt grundlæggende, uden nogen ekstra ingredienser.
Altså en helt almindelig dessert pandekage.

Du kan naturligvis bruge skummetmælk i stedet for sødmælk, smagen kommer mest fra meltypen, salt og sukker, men jeg synes konsistensen bliver bedst med sødmælk.
Med denne opskrift på pandekagedej, får du ca. 20 pandekager ud af en portion, afhængig af hvor stor en pande du bruger. Men en almindelig pande, ca. 20 cm i diameter, er perfekt.
Hvis du synes det er for mange, kan du bare halvere ingredienserne, og hvis du synes det er for lidt, kan du doble op 🙂
Pandekagedej

Nemme dessertpandekager
De grundlæggende ingredienser til pandekager er mælk, mel, æg og noget krydderi, men de kan sammensættes i uendelige variationer, hvor de enkelte ingredienser erstattes af noget “andet”.
Pandekagedejen laves som en let flydende dej, der steges på en pande evt. tilsat noget fedtstof, til den er gylden.
Ingredienser
- 2 stk Æg
- 4 dl Mælk
- 50 g Smør eller olie
- 300 g Mel
- 0,5 dl Sukker
- 0,25 tsk Salt
- 1 tsk Bagepulver
- 1 klat Smør til stegning
Forberedelse - pandekagedejen
-
Start med at slå æg ud i en skål
-
Tilsæt æg, mælk og smør (jeg smelter altid smørret i en lille kasserolle først)
-
Bland det godt sammen
-
Bland mel sukker bagepulver og salt i en skål for sig
-
Hæld det tørre over i det våde under omrøring
-
Dejen blandes til en let flydende masse
* Hvis "dejen" er for tyk, tilsættes lidt mere mælk. Du skal kunne tage det op i et målebæger, og det løber ud igen uden problemer
Tilberedning - Sådan laver du pandekager
-
Fyr op under panden på fuld knald
-
Put en klat smør på stegepanden
-
Lad det smelte og brune (til det er bruset af) men ikke branke
-
Tag et målebæger, og kom en sjat pandekagedej (lidt under 1 dl) på panden, vip panden rundt, så dejen fordeles jævnt
-
Hvis dejen ikke fordeles jævnt, er den for tyk!
-
Prøv at vrikke panden fra side til side, og se om dejen slipper, hvis den ikke gør det, skal du hjælpe lidt til med en spatel forsigtigt i kanten. Du kan også prøve at "skubbe" panden nedad, for at se om pandekagen letter fra panden
-
Lad pandekagen blive næsten tør på den øverste side (så det ikke er flydende), og vend - inden den bliver brændt
-
Når pandekagen har fået nok, og den er gylden på begge sider, lægges den på en tallerken (evt. i ovnen eller under viskestykke)
-
Hvis du bruger olie i dejen, kan det være du ikke behøver bruge mere fedtstof. Med smør er det nødvendigt at komme en lille klat mere på panden for hver pandekage
-
Gentag processen, til der ikke er mere dej i skålen
Opskriftsnoter
Jeg har fuld knald på panden under hele tilberedningen, og hvis du gør det samme, må du ikke gå fra komfuret imens.
Det går pludselig stærkt, og så er de nemt brændte i stedet for gyldne!

Vende pandekager i luften tricket
PAS PÅ! Jeg kommer med lidt tips, der kan være “farlige”. Sund fornuft er en god ting, så du ikke brænder dig, slår noget i stykker, smider pandekager i hovedet på ungerne eller fedter loftet til med flyvende pandekager. Men de SKAL altså vendes i luften, ellers er det ikke rigtige pandekager 🙂
Hvis du vil vende pandekagen i luften, får du her tricket til succes:
- Først skal du sikre dig, at pandekagen ligger løst oven på panden, ved at vrikke den fra side til side. Hvis den glider let over panden, er du klar, ellers skal du løsne den først
- Træk panden lidt ind til dig selv
- Hælde panden lidt nedad, så den er højere inde ved dig, og lavere væk fra dig
- Derefter vipper du pandens laveste punkt opad hurtigt og stopper med et ryk – og vupti er pandekagen vendt 🙂
Det tager kun en 20-30 pandekager før den er der.
Servering

De traditionelle pandekager serveres lune, med syltetøj og sukker, evt. flormelis. De er lidt kalorietunge, så jeg nøjes med en eller to for smagens skyld.
Pandekagen lægges på tallerkenen, der puttes “fyld” på i en stribe på midten, og pandekagen rulles derefter med en gaffel, ved at tage fat i kanten af pandekagen med gaflen, og rulle rundt til modsat side, hvorefter gaflen forsigtigt hives ud af pandekagen.



Vin til pandekager
Det er så hyggeligt at sidde med gode venner, og spise børnenes hjemmebagte pandekager, og så få et lille godt glas til. Der skal jo også være noget for de voksne.
Her vil jeg anbefale en sød dessertvin, f.eks. sauterne, hvis I får is til pandekagerne. Ellers en sød mousserende vin, som Moscato d’Asti, hvis de serveres med let tilbehør og frugt.
Her får du lige tre muligheder, de traditionelle to, og så en lidt anderledes “prøv det dog”, lev livet med KEO!
…
God fornøjelse / bon apetit
Andre opskrifter på dessertpandekager
Amerikanske pandekager
Bananpandekager
Canadiske pandekager
Pandekager - opskrift på pandekagedej
Pandekager med is og topping til dessert
Pandekager med øl
Pandekager uden æg 🥞
Sunde glutenfri bananpandekager
Veganske Pandekager
Hvornår er det pandekagedag?
Jeg vil jo umiddelbart sige at hver dag er pandekagedag – men den officielle internationale pandekagedag er tirsdagen efter fastelavnssøndag, hvor de kristne i gamle dage skulle faste i 40 dage inden påske, og nogle af de forbudte råvarer var æg og mel, mælk og søde sager!
Derfor falder den internationale pandekagedag altid på en tirsdag, og det er den første tirsdag efter fastelavnssøndag.
Som så mange andre traditioner, har den internationale Pancakeday også vundet indpas i England, USA og Australien, hvor der ofte laves arrangementer med konkurrencer for at festligholde dagen yderligere.
Hvordan får man pandekager sprøde?
Traditionelt har vi dessertpandekager med ret flydende dej, hvor de gerne bliver delvist sprøde. Men hvorfor gør de det? Og kan jeg gøre noget for at få dem mere sprøde?
Hvis du lige som mig, synes at det fedeste er at få en knasende sprød pandekage, så kan du få tippet lige her!
Egentlig er det tykkelsen der gør det. Jo tyndere de er, jo nemmere er det at få dem sprøde.
Hvis pandekagerne bliver for tykke, er der dej imellem over- og underfladen, som ikke bliver sprød, så hvis du skal have dem stive, skal de være tynde!
Det betyder også, at hvis du vil have sprødhedsgaranti, skal du passe på med at bruge (for meget) bagepulver!
Det kræver dog også en god varme, det gør det i hvert fald nemmere, hvis der er fuld knald på panden, så du skal holde øje med hvor hurtigt pandekagen skal vendes og af.
En anden metode er at bruge øl! Ja, en god dansk øl i dejen, i stedet for noget af mælken. Men bare rolig (eller desværre) så fordamper alkoholen, så ungerne kan stadig være med på de sprøde sager. Her er en opskrift på pandekager med øl.
Hvordan holder man pandekager varme?
Det tager tid at lave pandekagerne, og når de først ligger på fadet ved siden af panden, bliver de hurtigt kolde.
Du kan holde pandekagerne varme, ved at lægge et stykke stanniol hen over dem, eller et rent viskestykke.
Alternativt kan du stille dem i ovnen, der så skal sættes på laveste mulige varme.
Hvis du er en sukkergris, kan du komme lidt sukker mellem hver pandekage, det sikrer at de ikke klistrer sammen.
Kan man lave pandekager uden bagepulver?
I almindelige pandekager behøver du ikke komme bagepulver i, og slet ikke hvis du vil have dem sprøde.
Bagepulveret er en tilvænning, fra de amerikanske pandekager, og egentlig lidt en uskik, i de almindelige dessertpandekager!
Det er kun for at få pandekagerne til at hæve lidt, og blive blødere.
Kan man lave pandekager dagen før?
Og – kan man fryse pandekager?
Du kan sagtens lave pandekagerne dagen før, og lade stablen stå på en tallerken i køleskabet.
De skal varmes op, inden de kan skilles ad igen, men hvem vil også spise dem kolde!
Du kan alternativt lægge madpapir imellem, og dele dem op i passende portioner, så du kun tilbereder så mange som der er brug for.
Pandekager er fryseegnede, og igen kan det være en god ide at dele dem op i passende portioner, inden du fryser pandekagerne. De bliver dog lidt slatne af at have været frosne, men hvis det er som underlag til et par stykker is, er der ingen der lægger mærke til det. Alternativt kan du vende dem på en varm pande et par sekunder, hvis de skal virke friskbagte.
Hvor længe kan pandekager holde sig?
I køleskabet kan pandekagerne sagtens stå et par dage, og 3-4 dage burde ikke være noget problem, hvis ellers de ikke har været fremme i flere timer, inden de køles ned.
Hvor stammer pandekager fra?
Det har været en tradition i mange forskellige lande at lave noget der minder om pandekager. Det er startet med at blande ingredienser som lige var til rådighed, og stege dem på en pande.
I USA hedder de amerikanske pandekager, men stadig lavet på pande. I Sverige har de ålandske pandekager, og i Gotland er det nærmere det vi kalder klatkager, lavet af grødris, men her bliver de bagt i ovnen.
I Danmark er en pandekage lavet af mel, æg og mælk, evt. tilsat salt og vaniljesukker, og laves på pande, lige som i USA. Vi bruger pandekagerne som dessert, hvor de rulles om søde sager som sukker og syltetøj, mens USA har tradition for at bruge dem til brunch, med masser af ahornsirup.
Det er ikke til at sige hvor de stammer fra helt nøjagtigt, men det har tilsyneladende oprindeligt været et festmåltid. I dag er det meget mere, og bruges gerne som et hurtigt mellemmåltid, når ungerne kommer hjem fra skole.
I Mexico laver de pandekager af majsmel, og ruller dem sammen om grøntsager, kød og en stærk sauce. Det er mere til madpandekager, og en ret til aftensmad.
Mange forskellige typer pandekager
Pandekager bruges i mange forskellige situationer, lige fra fester som bryllup og begravelser, til morgenmad, brunch, aftensmad og som en lille snack om eftermiddagen.
For hver eneste “fest” er der forskellige måder du kan lave pandekagerne!
Du kan lave dem søde til desserter, serveret med frugt og/eller creme, eller bare syltetøj og flormelis eller sukker, gerne honning eller sirup!
De kan også være lavet til madpandekager, hvor der er lidt mere salt i, og hvor der evt. bruges majsmel eller rugmel, for at gøre dem mere egnede som “mad”. Her hører der også fyld til som kan være kød i små stykker, kødsovs, og diverse grøntsager skåret i fine stykker.
En af de vigtigste egenskaber, smagen, styrkes ved brugen af krydderier. Om det skal være vaniljesukker, kanel eller kardemomme til dessertpandekagerne, chili, paprika eller karry til madpandekagerne, afhænger af hvem de skal serveres for.
Sunde pandekager?
Er det muligt at lave sunde pandekager – og som stadig smager godt?
Det man altid skal huske på, er at når du siger til ungerne, at du vil lave pandekager, så ved de godt hvordan de skal smage. Og så nytter det ikke, at bruge mandelmel, havregryn eller hørfrø som erstatning for det væmmelige hvedemel.
Smagen er altafgørende, og derfor vil jeg også påstå, at det er umuligt at lave sunde pandekager, og så kalde dem pandekager. Kald dem det de er!
Havregrynspandekager f.eks. til morgenmad, næsten lige som amerikanske pandekager, eller kokospandekager, mandelpandekager, eller hvad du nu har tænkt dig at lave.
Jeg har eksperimenteret en del, og du kan næsten få dem til at være spiselige, men der skal noget krydderi i, for at give dem en anden smag end erstatningen for mel.
F.eks. De amerikanske pandekager, her er der havregryn i, og i bananpandekagerne er der, tja – bananer i stedet for sukker.
Giv en stemme og skriv en kommentar
Æg, Bagepulver, Mælk, Pandekager, Salt, Smør, Sukker
Pandekager er altid godt, og jeg kan bedst li’ dem med kanel i også
Hej Jette,
Det er også min favorit, selvom kæresten hellere vil have dem med kardemomme, men så laver jeg da bare halvt af hver 🙂
/Michael