Nemme pandekager til dessert
Der er rigtig hyggeligt med en omgang pandekager på en kold dag. Du får her opskriften på en pandekagedej der er helt grundlæggende, uden nogen ekstra ingredienser. Altså en helt almindelig dessert pandekage.Du kan naturligvis bruge skummetmælk i stedet for sødmælk, smagen kommer mest fra meltypen, salt og sukker, men jeg synes konsistensen bliver bedst med sødmælk.
Med denne opskrift på pandekagedej, får du ca. 20 pandekager ud af en portion, afhængig af hvor stor en pande du bruger. Men en almindelig pande, ca. 20 cm i diameter, er perfekt. Hvis du synes det er for mange, kan du bare halvere ingredienserne, og hvis du synes det er for lidt, kan du doble op 🙂Pandekagedej
Nemme dessertpandekager
De grundlæggende ingredienser til pandekager er mælk, mel, æg og noget krydderi, men de kan sammensættes i uendelige variationer, hvor de enkelte ingredienser erstattes af noget “andet”.
Pandekagedejen laves som en let flydende dej, der steges på en pande evt. tilsat noget fedtstof, til den er gylden.
- 2 stk Æg
- 4 dl Mælk
- 50 g Smør eller olie
- 300 g Mel
- 0,5 dl Sukker
- 0,25 tsk Salt
- 1 tsk Bagepulver
- 1 klat Smør til stegning
Forberedelse – pandekagedejen
Start med at slå æg ud i en skål
Tilsæt æg, mælk og smør (jeg smelter altid smørret i en lille kasserolle først)
Bland det godt sammen
Bland mel sukker bagepulver og salt i en skål for sig
Hæld det tørre over i det våde under omrøring
Dejen blandes til en let flydende masse
* Hvis “dejen” er for tyk, tilsættes lidt mere mælk. Du skal kunne tage det op i et målebæger, og det løber ud igen uden problemer
Tilberedning – Sådan laver du pandekager
Fyr op under panden på fuld knald
Put en klat smør på stegepanden
Lad det smelte og brune (til det er bruset af) men ikke branke
Tag et målebæger, og kom en sjat pandekagedej (lidt under 1 dl) på panden, vip panden rundt, så dejen fordeles jævnt
Hvis dejen ikke fordeles jævnt, er den for tyk!
Prøv at vrikke panden fra side til side, og se om dejen slipper, hvis den ikke gør det, skal du hjælpe lidt til med en spatel forsigtigt i kanten. Du kan også prøve at “skubbe” panden nedad, for at se om pandekagen letter fra panden
Lad pandekagen blive næsten tør på den øverste side (så det ikke er flydende), og vend – inden den bliver brændt
Når pandekagen har fået nok, og den er gylden på begge sider, lægges den på en tallerken (evt. i ovnen eller under viskestykke)
Hvis du bruger olie i dejen, kan det være du ikke behøver bruge mere fedtstof. Med smør er det nødvendigt at komme en lille klat mere på panden for hver pandekage
Gentag processen, til der ikke er mere dej i skålen
Jeg har fuld knald på panden under hele tilberedningen, og hvis du gør det samme, må du ikke gå fra komfuret imens.
Det går pludselig stærkt, og så er de nemt brændte i stedet for gyldne!
Vende pandekager i luften tricket
PAS PÅ! Jeg kommer med lidt tips, der kan være “farlige”. Sund fornuft er en god ting, så du ikke brænder dig, slår noget i stykker, smider pandekager i hovedet på ungerne eller fedter loftet til med flyvende pandekager. Men de SKAL altså vendes i luften, ellers er det ikke rigtige pandekager 🙂 Hvis du vil vende pandekagen i luften, får du her tricket til succes:- Først skal du sikre dig, at pandekagen ligger løst oven på panden, ved at vrikke den fra side til side. Hvis den glider let over panden, er du klar, ellers skal du løsne den først
- Træk panden lidt ind til dig selv
- Hælde panden lidt nedad, så den er højere inde ved dig, og lavere væk fra dig
- Derefter vipper du pandens laveste punkt opad hurtigt og stopper med et ryk – og vupti er pandekagen vendt 🙂
Jette Larsen skriver
Pandekager er altid godt, og jeg kan bedst li’ dem med kanel i også
Michael Bredahl skriver
Hej Jette,
Det er også min favorit, selvom kæresten hellere vil have dem med kardemomme, men så laver jeg da bare halvt af hver 🙂
/Michael