Hvis du vil lave rigtig nemme fastelavnsboller, kan du lave de helt klassiske gammeldags fastelavnsboller, der egentlig blot er en luftig bolle med chokoladeglasur på.
De er ikke så fancy og farvestrålende som bagerens, men de smager himmelske, og er nemme at lave. Vi regner her med to til hver, hvilket nok er i overkanten for de fleste!
Gammeldags fastelavnsboller med chokolade
Forberedelsen inkluderer en time + en halv time til hævning, så på de lidt over to timer har du fri over halvdelen af tiden, så du lige kan rengøre redskaber, eller rydde op efter ungerne!
Ingredienser
Dej til fastelavnsboller med chokolade
- 50 g smør
- 1 dl mælk
- 25 g gær
- 1 spsk sukker
- 0.5 æg
- 1 knivspids salt
- 250 g hvedemel
- 0.5 pisket æg til pensling
Glasur til fastelavnsbollerne
- 100 g flormelis
- 3 spsk kakao
- 2 spsk vand tilsæt 1 først og derefter lidt ad gangen
- 1 spsk ristede nødder på toppen valgfrit
Selve dejen
-
Smelt smørret forsigtigt i en gryde
-
Tilsæt mælken, og lad det hele blive lunt
-
Hæl den lune blanding i en skål, tilsæt gæren og rør til det er opløst
-
Tilsæt sukker, æg og salt, rør rundt
-
Tilsæt hvedemel under omrøring lidt ad gangen, og ælt dejen til den er smidig
-
Stil dejen til hævning overdækket et lunt sted i ca. en time
-
Drys lidt mel på et bord, og ælt dejen
-
Del dejen i 8 dele, og rul hver del til en bolle
-
Sæt bollerne på en bageplade, og lad dem efterhæve en halv time et lunt sted. F.eks. oven på komfuret med ovnen sat til lavest mulige varme
-
Brug anden halvdel af ægget til at pensle bollerne med
-
Bag bollerne i ca. 15-20 minutter ved 200°
-
Afkøl bollerne inden pyntning
Pyntning af fastelavnsboller
-
Bland flormelis og kakao i en lille skål
-
Tilsæt først lidt af vandet, rør rundt
-
Hæld lidt mere vand i ad gangen, til massen er opløst, men ikke vildt flydende
-
Skulle det ske, at det bliver flydende, kan der tilsættes lidt mere flormelis og/eller kakao pulver
-
Smør tilpas med flormelis-kakao glasur på bollerne, og lad dem "tørre"
Andre opskrifter med fastelavnsboller
Fastelavnsboller med creme og glasur
Gammeldags fastelavnsboller med chokolade
Du kan også lave fastelavnsbollerne på flere andre måder, der er frit valg:
- Fastelavnsboller med creme og glasur
- Gammeldags fastelavnsboller med chokolade
- Glutenfri fastelavnsboller, uden mælk, uden nødder, uden gær og uden æg (PÅ VEJ!)
- Fastalavnsboller med remonce chokoladeskum (PÅ VEJ!)
- Fastelavnsboller med nugat og/eller marcipan (PÅ VEJ!)
- Fuldkorns fastelavnsboller (PÅ VEJ!)
- Fastelavnsboller med hjemmelavet æblefyld (PÅ VEJ!)
- Fastalavnsboller som de kendte laver dem (PÅ VEJ!)
- Svenske fastelavnsboller – Semlor – med flødeskum og marcipan (PÅ VEJ!)
…
God fornøjelse / bon apetit
jette larsen skriver
Lækre lækre fastelavnsboller, børnene elsker dem