Små buttede luftige pandekager, nøjagtig som de laver dem i Amerika, velsmagende til morgenmad eller brunch med ahornsirup. Men du bestemmer selvfølgelig selv hvad der skal til …
Amerikanske brunch pandekager
Amerikanske pandekager er mindre end dem vi normalt laver, og tykkere med en mere luftig indmad – hvilket gør dem perfekte til morgenmad og brunch.

De kan ikke rulles, men det er heller ikke meningen, for de skal ikke bruges som dessertpandekager, der fyldes med lækkerier. Det er en mundfuld, der skal serveres sammen med andet.
Opskriften på Amerikanske brunch pandekager

Amerikanske brunch pandekager
Til rigtige amerikanske pandekager bruges kærnemelk (Buttermilk), men du kan også gå med en letmælk, minimælk eller endda skummetmælk. Du skal bare være opmærksom på, at konsistensen af den færdige dej skal være ret stiv, så der skal sikkert bruges knap så meget mælk!
Ingredienser
- 2 stk Æg
- 2 spsk Sukker Evt. honning, eller allerhelst agave sirup
- 1 tsk Vaniljesukker
- 0,5 l Kærnemælk Husk at læse mine kommentarer, hvis dejen bliver lidt tyksak 🙂
- 250 g Mel
- 2 tsk Bagepulver
- 1 tsk Natron
- 1 knivspids Salt
Det flydende
-
Æg og sukker blandes i en skål
-
Kærnemælk tilsættes og piskes yderligere
-
Vanilje hældes i, og der piskes yderligere
Det tørre
-
Mel, bagepulver natron, salt og krydderi blandes i en skål for sig selv
-
Det tørre hældes i en sigte, og tilsættes lidt efter lidt under omrøring
-
Når massen er blandet, skal dejen være rimelig tyk
-
Dejen sættes på køl en time (mindst en halv time, gerne mere end en time)
Tilberedning
-
Opvarm en pande på halv varme, eller brug en pandekage bager
-
Hæld et par dråber kokosolie på panden, eller en klat smør, og tvær det ud med et stykke køkkenrulle
-
Hæld en lille spiseskefuld dej på panden, der kan sikkert godt være 5-7 stk. ad gangen
-
Når dejen er let hævet, og begynder at blive glat i overfladen, skal de vendes. Det er INDEN der kommer små huller i dejen!
-
Når pandekagerne er færdige, tages de af panden, og holdes lune under et stykke staniol, et rent viskestykke, eller evt. i ovnen på laveste varme.

Selve stegningen (bagning)
Det hele piskes til der ikke er nogle klumper i. Nu har jeg sagt det, så hvis du får klumper i pandekagerne, er det fordi dejen ikke er pisket nok, punktum.
Jeg tog godt nok den farlige vej, og smed alle ingredienserne sammen, og lod piskeren klare det. Fint nok, uden nogen klumper! Men nok mere held end …
Du skal dog passe på med at piske for længe, for der er bagepulver i. Det begynder at arbejde med det samme. Det bør sættes i køleskabet, helst en halv time eller mere, så dejen bliver sat ordentligt, og dermed også bliver lidt tykkere. Hævningen går i stå i køleskabet, så det er der styr på.
Massen skal være lettere flydende, ikke stiv, men heller ikke tynd. Afhængig af hvilken type mælk du bruger (kærnemælk er amerikanernes favorit) skal der varieres lidt i mængden, så det kommer til at passe med at dejen er lettere flydende.
Det kommer også an på hvilket mel du bruger, noget mel bliver nemt klistret og stift, mens andet bliver sjappet, så det er vigtigt du selv bedømmer dejens tilstand.
Hvis du ser den video jeg har fundet, kan du se at Beau har lavet dejen meget tyk, faktisk så tyk at han bruger en isske, en af dem med håndtag der svipper en stang hen over skeen så isen, her dejen, slipper skeen. Dejen er så tyk, at det er nødvendigt, for at få dejen ned på pladen. Sådan kan man da også gøre det! – se videoen længere nede i artiklen 🙂
Du kan få særlige pander med 5 cirkler (eller mere) i passende størrelse (blinis pander), eller forme der holder dejen inden for en bestemt størrelse.
Alternativet er at lave små klatter på en stor pande, og håbe dejen er ok, så den ikke flyder for meget ud. Hemmeligheden ligger i, ikke at lave pandekagedejen for flydende!


Da de skal hæve og være en del tykkere end almindelige pandekager, nytter det ikke noget at lave dem på fuldt blus. Det skal være på middel varme, og det bør tage mindst 1 minut pr. side for at få dem lysebrune, ellers er der for meget blus på, og de bliver ikke gennembagt.
Jeg har både brugt pande og pandekagebager. Sidstnævnte duer efter min mening ikke til almindelige pandekager, det er for besværligt, selvom det ser legende let ud når de gør det på de forskellige markedspladser. Der er ikke varme nok på den, så det går for langsomt, og pandekagen bliver ikke sprød i kanten 🙂
Det skal være smør!
Skal du bruge olie eller margarine= – no way – det skal være smør. Men hvorfor?
For det første, er der ingen kulhydrat (0,01%) i smør, det er ikke tilsat alt muligt som blandingsprodukterne er, og fedtet er af den rigtige slags. Men vigtigst er smagen, der ikke kan gøres efter med noget andet produkt.
Hvis du bruger usaltet smør, skal der en anelse mere end en knivspids salt i dejen!
Servering og tilbehør
Amerikanske pandekager serveres traditionelt med ahornsirup og blåbær, men det er selvfølgelig helt op til dig! Du kan sagtens bruge sukker og jordbær, hvis de skal være dansk/amerikanske.
Pandekager på denne måde, passer perfekt til en brunch med små pølser, bacon, scrambled eggs eller røræg, nybagt brød med ost og marmelade. Det er helt op til dig, og din fantasi, hvad de skal bruges til.
…
God fornøjelse / bon apetit
Hvordan smager amerikanske pandekager?
En lille note om smagen, der godt kan blive lidt tør og melet, fordi der er bagepulver i. Det er sikkert også årsagen til at amerikanerne overøser dem med sirup!
Hvis de skal spises som de er, vil det være en god ide at komme lidt ekstra sukkerstads i, for at mildne den tørre smag. Men det må du prøve dig frem med, vi er alle forskellige, når det kommer til smag.
Den amerikanske måde at spise dem på
Skal det være rigtig ulækkert amerikansk, skal du lave en stabel amerikanske pandekager, lægge en smørklat på toppen, og hælde ahornsirup over, masser af sirup, og så proppe et par blåbær rundt om på og ved siden af pandekagerne.
Men ikke for meget af det sunde, det er uamerikansk 🙂
Det kan du se i denne video, med en lidt anden opskrift.
Vende amerikanske pandekager i luften?
Det er ikke så nemt at vende pandekager i luften, når det skal være den Amerikanske udgave, for de er for klæbrige. Med mindre du bruger overdrevent meget fedtstof på panden!
Men det ville også bare gøre det endnu mere besværligt, for så kan du kun have en på panden ad gangen.
De er små, og der kan være mange på panden på en gang, og vendes nemmest med en paletkniv eller spatel.
Kan man lave amerikanske pandekager dagen før?
Og kan amerikanske pandekager fryses?
Det korte svar er ja!
Der er forskellige tips til hvordan det lykkes at fryse de amerikanske pandekager med succes, men lad os tage det fra en ende af.
Når de er lavet kan de køles ned, og holder snildt et par dage i køleskab. Når du skal bruge dem, tages de ud, og varmes i ovnen, inden de serveres lune.
Du kan pakke dem i portioner, eller bundter med fem i hver, så er de nemmere at tage ud i passende mængder når de skal bruges.
De kan pakkes med madpapir i mellem, så er de nemmere at skille ad, og det er på denne måde de opbevares bedst i fryseren også. Så skal du ikke tage hele klumpen ud på en gang.
Læs også: Er pandekager fryseegnet?
Hvilken sirup til pandekager?
Der snakkes meget om pandekager med sirup, og så skal det selvfølgelig være den rigtige, eller skal det?
I USA er de vilde med Ahorn sirup, og herhjemme i lille Danmark er det den lyse sirup. De kan begge bruges, da det egentlig blot er for at søde pandekagerne lidt ekstra, så de glider lettere ned.
Men hvis vi skal se på hvad der er sundest, bør du bruge Agave sirup. Der er stadig alt for mange kulhydrater i, i forhold til hvad der er sundt, men Agave sirup har den fantastiske egenskab at det ikke påvirker det glykæmiske indeks i lige så høj grad som andre sukkerarter. Med andre ord holdes blodsukkerniveauet nogenlunde stabilt.
Når nu vi er ved det med blodsukkeret, kan du også hjælpe lidt ekstra, ved at komme kanel i pandekagerne. Kanel hjælper nemlig også med at stabilisere blodsukkeret.
Skriv et svar