Du kan lave søde kartofler på mange måder, her er de smidt i ovnen til kartoffelbåde
Hvad er søde kartofler?
Søde kartofler er sundere end almindelige kartofler, fordi der væsentlig flere fibre i dem. Alligevel skal du passe på, at du ikke spiser for mange af dem, hvis du er på slankekur. De indeholder nemlig flere kulhydrater end almindelige kartofler, det er derfor de er søde.
I virkeligheden er det ikke rigtigt en kartoffel, men minder mere om en pastinak. Alligevel er den blevet populær som er statning af kartofler i nogle retter. Søde kartofler er røde kartofler, og hedder i virkeligheden batat.
Som tilbehør til aftensmad i en sund livsstil, passer de rigtig godt ind som erstatning for almindelige kartofler. Samtidig får du væsentlig flere A-vitaminer (beta-caroten), end fra almindelige kartofler.
Kartoflernes sødme, kan godt værelige i overkanten, så derfor er det praktisk at krydre med salt, peber og enten timian eller basilikum, afhængig af hvad du bedst kan lide selv.
Ingredienser
Her er beregnet til 4 personer, men det kommer selvfølgelig anpå hvor meget andet tilbehør du serverer med de søde røde kartofler. Salat er altid godt tilbehør, især når du serverer kartofler.
- 1 kg søde kartofler
- 2-4 fed hvidløg
- 2 spsk olivenolie
- 1 tsk timian eller basilikum
- Salt
- Peber
Tilberedning
Søde kartofler er hårde (som pastinak), så hvis børnene er med til at skrælle, bør de ikke skære dem!
- Tænd ovnen på 180° (varmluft)
- Snit hvidlæg fint eller brug en hvidløgspresser
- Skræl kartoflerne, og skær dem i passende både
- Læg kartoflerne i en bradepande
- Hæld olie på, og rod rundt i kartoflerne, til olien er fordelt
- Drys hvidløg, salt og peber på kartoflerne (det kunne også være sammen med olien)
- Sæt bradepanden i ovnen, giv kartoflerne 35 – 40 minutter
Hold øje med kartoflerne de sidste 15 minutter, hvis du har lavet dem tynde, får de nemt for meget, og skal have lidt kortere tid! - Når de søde kartofler er gylden brune tages bradepanden ud
- Drys timian eller rosmarin over kartoflerne
Servering
Søde kartofler kan serveres til mange forskellige retter, hvor du normalt ville servere kartofler, ris eller pasta.
F.eks.:
Kalkunkoteletter
Fakta om søde kartofler
Hvad er søde kartofler?
Søde kartofler, med det botaniske navn Ipomomea batatas tilhører familien Convolvulaceae, og er en sød, stor rodfrugt/grøntsag, der indeholder stivelse.
Ofte bruger vi navnet batat, hvis vi ikke lige kalder den sød kartoffel, eller måske endda røde kartofler!
Den søde kartoffel hører oprindeligt hjemme på amerikansk grund med mere end 1.000 arter, der nu dyrkes over hele verden i de tropiske og tempererede områder.
Den spiselige knoldede rod, som formelt kaldes den søde kartoffel, er aflang, med glat overflade, og findes i farver fra gul til orange, til brun, rød, beige og lilla. Det antages at søde kartofler med skræl, der er bleggul eller hvid, normalt er mindre sød, og er mindre saftig, end andre sorter.
Hvad hedder søde kartofler også?
Søde kartofler er det fælles navn der er kendt i de fleste engelsktalende lande, men lokalt er den kendt under forskellige navne i visse lande.
Som nævnt bruger vi søde kartofler, røde kartofler og batat her i Danmark, men rundt omkring hedder de noget forskelligt i de forskellige verdensdele, så skal du spørge efter dem på en af dine mange udlandsrejser, skal du bruge følgende navne:
- Batata i Venezuela, Puerto Rico og Argentina
- Camote i Mexico, Filippinerne, Mellemamerika, Peru og Chile
- Odunkun blandt Yorubas i West Nigeria
Hvor mange typer søde kartofler findes der?
Der er mere end 1.000 kendte, og sikkert omkring 6.500 variationer af sød kartoffel i mange forskellige dele af verden.
Det inkluderer også alle gårdenes variationer, avlslinjer og vilde sorter. De fremavlede versioner er også dem der fås ved at krydse forskellige avlstyper.
Typen eller variationen af sød kartoffel er ofte begrænset til den egn de avles i. For at bruge Kina som eksempel, er der her 5 variationer af søde kartofler der for nuværende spises og kendes.
- Hannah Sweet Potatoes (Hannah søde kartofler): Denne sort har en cremefarvet skræl, der er meget glat. Hannah søde kartofler er meget faste og tørre når de er kogte, og temmelig søde.
- Stroke sweet potatoes: Denne sort har en dybt-lilla farve både skræl og kød, der ikke er særligt sød, og temmelig tørt I det. Denne sort, og alle lilla farvede søde kartofler, har et højt indhold af anthocyanin, som er et plantekemikalie der er ansvarlig for forskellige farvepigmenter i planter. Andre eksempler på planter der indeholder høje værdier af anthocyanin er Roselle planten (en hibiscus art), bær som brombær og hindbær, samt afgrøder som æbler. (https://da.wikipedia.org/wiki/Anthocyanin)
- Jewel sweet potatoes: Disse er orange eller kobberfarvet, med kraftigt farvet kød. Det er en rimelig fast art, og noget sød, som I mildt sød.
- Garnet sweet potatoes: Rødlig eller mørk orange overflade med markant fugtigt orange kød. De fleste vil ikke kunne se forskel på fenne og Jewel varianten, da de umiddelbart sere ns ud, men ved at kigge nøje efter, kan man se at Garnet varianten har en mørkere farve. Smagen er også mildt sød.
- Japanese sweet potatoes: Denne sort er federe end Stroke sorten, og har en lilla skræl med hvidligt kød, der forvandles til guldfarvet når den bages. Denne sort er den sødeste af dem alle.
Her I Danmark er det for det meste Garnet søde kartofler der kan købes I de lokale supermarkeder.
Er søde kartofler sundere end almindelige kartofler?
Almindelige kartofler er kendt for at være medvirkende årsag til at man tager på, af flere årsager.
De indeholder også færre vitaminer og mineraler end den menneskelige krop har behov for.
Søde kartofler er kendt for at have et lavere glykæmisk indeks, som er et mål for stigningen i blodsukkerniveauet efter et måltid, end de almindelige kartofler. Det er kendt, at fødevarer med lavt glykæmisk indeks ikke giver en hurtig forhøjelse af blodsukker niveauet.
Forskerne har også fundet ud af, at søde kartofler er gavnlige i situationer hvor du ønsker at tabe dig, er godt for en sund hud, reducerer kolesterol niveauet, og har nogle anti-cancer elementer samt hjælper sundheden for prostata hos mænd.
Alt i alt, er der altså al mulig grund til at spise søde kartofler til enhver tænkelig lejlighed.
…
God fornøjelse / bon apetit
Knud Højfeldt skriver
Der rigtig mange gode ting på din hjemmeside, gælder mig til at prøve dine retter og sovse mv, på min nyerhvervede Q3200
Michael Bredahl skriver
Tak Knud, det lyder godt.
Som gasgrill har jeg “kun” en Q100, købt til campingbrug, som den er perfekt til. Og faktisk står den fast fremme resten af året, for det er dejligt nemt lige at smide et stykke kød på grillen, det er altså bare bedre end på panden. Det gode ved Q100 er at den er lille, men stadig kan klare en rimelig flæskesteg.
God fornøjelse
Lasse skriver
Hej Michael
Rigtig fin gennemgang af den spændende rodfrugt. Jeg har på soedekartofler.dk også samlet en masse generel information om søde kartofler samt forsøgt at lave en oversigt over hvor de kan købes billigst.
Jeg har rigtig god erfaring med at lave dem sammen med kyllingebryst – så sættes kartofler blot i ovnen 5-10 minutter inden de søde kartofler og så kan man oftest tage begge ting ud samtidig og nyde et godt måltid mad. Jeg har også forsøgt at lave rodfrugten til chips, hvilket faktisk gik overraskende godt.
Mvh Lasse