Klinksgaard.dk

Familien, opskrifter og rejser

  • Opskrifter
    • Aftensmad
      • Flæskesteg
      • 3 tips til sprød svær på flæskestegen
      • Lammekølle med hvidløg
      • Brunede kartofler – bedstemors opskrift på brunede sukkerkartofler
      • Koge kartofler siger du?
      • Søde kartofler i ovn som kartoffelbåde
      • Entrecôte på Weber Grill
      • Barbeque marineret flæskesteg på Weber Gasgrill
    • Forretter
    • Lette retter
      • Skyr som sund morgenmad
      • Salater og hjemmelavede dressinger
    • Saucer
      • Rødvinssauce
      • Lækker marinade til kyllingefiletter
      • Tomatsovs til pizza og lasagne
      • Verdens bedste sovs til flæskesteg
      • Bechamelsauce
    • Bageopskrifter
      • Bageopskrifter
      • Kage
        • Chokoladekage opskrifter
        • Chokoladekage med is
  • Desserter
    • Pandekager
      • Amerikanske pandekager
      • Bananpandekager
      • Pandekager med is og topping til dessert
    • Opskrifter til jul
      • Æbleskiver med kærnemælk
      • Pebernødder med en snert af nelliker
      • Lækre sprøde vaniljekranse med julehygge
      • Lækre sprøde brunkager
    • Fastelavnsboller
      • Gammeldags fastelavnsboller med chokolade
      • Fastelavnsboller med creme og glasur
    • Chokoladekage opskrifter
    • Pandekager
  • Vi anbefaler
  • Blog
  • Om
    • Min konto
    • Cookie og Privatliv
    • Copyright
    • Rygestop
Klinksgaard.dk / Tilbehør til aftensmad / Søde kartofler i ovn som kartoffelbåde

Søde kartofler i ovn som kartoffelbåde

Du kan lave søde kartofler på mange måder, her er de smidt i ovnen til kartoffelbåde

Søde kartofler med kalkunkoteletter
Søde kartofler med kalkunkoteletter

Hvad er søde kartofler?

Søde kartofler er sundere end almindelige kartofler, fordi der væsentlig flere fibre i dem. Alligevel skal du passe på, at du ikke spiser for mange af dem, hvis du er på slankekur. De indeholder nemlig flere kulhydrater end almindelige kartofler, det er derfor de er søde.

I virkeligheden er det ikke rigtigt en kartoffel, men minder mere om en pastinak. Alligevel er den blevet populær som er statning af kartofler i nogle retter. Søde kartofler er røde kartofler, og hedder i virkeligheden batat.

Søde kartofler
Søde kartofler

Som tilbehør til aftensmad i en sund livsstil, passer de rigtig godt ind som erstatning for almindelige kartofler. Samtidig får du væsentlig flere A-vitaminer (beta-caroten), end fra almindelige kartofler.

Kartoflernes sødme, kan godt værelige i overkanten, så derfor er det praktisk at krydre med salt, peber og enten timian eller basilikum, afhængig af hvad du bedst kan lide selv.

Ingredienser

Her er beregnet til 4 personer, men det kommer selvfølgelig anpå hvor meget andet tilbehør du serverer med de søde røde kartofler. Salat er altid godt tilbehør, især når du serverer kartofler.

  • 1 kg søde kartofler
  • 2-4 fed hvidløg
  • 2 spsk olivenolie
  • 1 tsk timian eller basilikum
  • Salt
  • Peber

Tilberedning

Søde kartofler er hårde (som pastinak), så hvis børnene er med til at skrælle, bør de ikke skære dem!

Søde kartofler
Søde kartofler
  • Tænd ovnen på 180° (varmluft)
  • Snit hvidlæg fint eller brug en hvidløgspresser
  • Skræl kartoflerne, og skær dem i passende både
  • Læg kartoflerne i en bradepande
  • Hæld olie på, og rod rundt i kartoflerne, til olien er fordelt
  • Drys hvidløg, salt og peber på kartoflerne (det kunne også være sammen med olien)
  • Sæt bradepanden i ovnen, giv kartoflerne 35 – 40 minutter
    Hold øje med kartoflerne de sidste 15 minutter, hvis du har lavet dem tynde, får de nemt for meget, og skal have lidt kortere tid!
  • Når de søde kartofler er gylden brune tages bradepanden ud
  • Drys timian eller rosmarin over kartoflerne
Søde kartofler skåret i både
Søde kartofler skåret i både
Søde kartofler på bradepanden
Søde kartofler på bradepanden

Servering

Søde kartofler kan serveres til mange forskellige retter, hvor du normalt ville servere kartofler, ris eller pasta.

Søde kartofler med kalkunkoteletter
Søde kartofler med kalkunkoteletter

F.eks.:

Kalkunkoteletter

Fakta om søde kartofler

Hvad er søde kartofler?

Søde kartofler, med det botaniske navn Ipomomea batatas tilhører familien Convolvulaceae, og er en sød, stor rodfrugt/grøntsag, der indeholder stivelse.

Ofte bruger vi navnet batat, hvis vi ikke lige kalder den sød kartoffel, eller måske endda røde kartofler!

Den søde kartoffel hører oprindeligt hjemme på amerikansk grund med mere end 1.000 arter, der nu dyrkes over hele verden i de tropiske og tempererede områder.

Den spiselige knoldede rod, som formelt kaldes den søde kartoffel, er aflang, med glat overflade, og findes i farver fra gul til orange, til brun, rød, beige og lilla. Det antages at søde kartofler med skræl, der er bleggul eller hvid, normalt er mindre sød, og er mindre saftig, end andre sorter.

Hvad hedder søde kartofler også?

Søde kartofler er det fælles navn der er kendt i de fleste engelsktalende lande, men lokalt er den kendt under forskellige navne i visse lande.

Som nævnt bruger vi søde kartofler, røde kartofler og batat her i Danmark, men rundt omkring hedder de noget forskelligt i de forskellige verdensdele, så skal du spørge efter dem på en af dine mange udlandsrejser, skal du bruge følgende navne:

  • Batata i Venezuela, Puerto Rico og Argentina
  • Camote i Mexico, Filippinerne, Mellemamerika, Peru og Chile
  • Odunkun blandt Yorubas i West Nigeria

Hvor mange typer søde kartofler findes der?

Der er mere end 1.000 kendte, og sikkert omkring 6.500 variationer af sød kartoffel i mange forskellige dele af verden.

Det inkluderer også alle gårdenes variationer, avlslinjer og vilde sorter. De fremavlede versioner er også dem der fås ved at krydse forskellige avlstyper.

Typen eller variationen af sød kartoffel er ofte begrænset til den egn de avles i. For at bruge Kina som eksempel, er der her 5 variationer af søde kartofler der for nuværende spises og kendes.

  • Hannah Sweet Potatoes (Hannah søde kartofler): Denne sort har en cremefarvet skræl, der er meget glat. Hannah søde kartofler er meget faste og tørre når de er kogte, og temmelig søde.
  • Stroke sweet potatoes: Denne sort har en dybt-lilla farve både skræl og kød, der ikke er særligt sød, og temmelig tørt I det. Denne sort, og alle lilla farvede søde kartofler, har et højt indhold af anthocyanin, som er et plantekemikalie der er ansvarlig for forskellige farvepigmenter i planter. Andre eksempler på planter der indeholder høje værdier af anthocyanin er Roselle planten (en hibiscus art), bær som brombær og hindbær, samt afgrøder som æbler. (https://da.wikipedia.org/wiki/Anthocyanin)
  • Jewel sweet potatoes: Disse er orange eller kobberfarvet, med kraftigt farvet kød. Det er en rimelig fast art, og noget sød, som I mildt sød.
  • Garnet sweet potatoes: Rødlig eller mørk orange overflade med markant fugtigt orange kød. De fleste vil ikke kunne se forskel på fenne og Jewel varianten, da de umiddelbart sere ns ud, men ved at kigge nøje efter, kan man se at Garnet varianten har en mørkere farve. Smagen er også mildt sød.
  • Japanese sweet potatoes: Denne sort er federe end Stroke sorten, og har en lilla skræl med hvidligt kød, der forvandles til guldfarvet når den bages. Denne sort er den sødeste af dem alle.

Her I Danmark er det for det meste Garnet søde kartofler der kan købes I de lokale supermarkeder.

Er søde kartofler sundere end almindelige kartofler?

Almindelige kartofler er kendt for at være medvirkende årsag til at man tager på, af flere årsager.

De indeholder også færre vitaminer og mineraler end den menneskelige krop har behov for.

Søde kartofler er kendt for at have et lavere glykæmisk indeks, som er et mål for stigningen i blodsukkerniveauet efter et måltid, end de almindelige kartofler. Det er kendt, at fødevarer med lavt glykæmisk indeks ikke giver en hurtig forhøjelse af blodsukker niveauet.

Forskerne har også fundet ud af, at søde kartofler er gavnlige i situationer hvor du ønsker at tabe dig, er godt for en sund hud, reducerer kolesterol niveauet, og har nogle anti-cancer elementer samt hjælper sundheden for prostata hos mænd.

Alt i alt, er der altså al mulig grund til at spise søde kartofler til enhver tænkelig lejlighed.

!Sund mad ID=21 – TOM

…

God fornøjelse / bon apetit

Michael Bredahl

Tilbehør til maden

Brunede kartofler - bedstemors opskrift på brunede sukkerkartofler

Brunede kartofler - bedstemors opskrift på brunede sukkerkartofler

[mr_rating_result] Der er ikke noget så lækkert som rigtige brunede kartofler, dryppende af karamelagtig smør og sukker sovs. Mums.
Koge kartofler siger du?

Koge kartofler siger du?

Hvordan koger man kartofler? Det er sgu da for simpelt - eller er det? Jeg vil godt lige komme med et par fif, så du ikke er på helt bar bund. Men det er ikke en videnskab 🙂
Søde kartofler i ovn som kartoffelbåde

Søde kartofler i ovn som kartoffelbåde

Du kan lave søde kartofler på mange måder, her er de smidt i ovnen til kartoffelbåde
Tilbehør til aftensmad

Tilbehør til aftensmad

I urtiden, har vi sikkert gnasket kød i store mængder, hvis vi kunne fange det, og sultet af bær og sure blade, hvis vi ikke kunne.

Giv en stemme og skriv en kommentar

Få overblikket
recipe image
Opskrift
Søde kartofler
Oprindelig dato
2015-01-03
Forberedelsestid
10M
Tilberedelsestid
40M
Total tid
55M
Gennemsnitlig bedømmelse
4.51star1star1star1star1star Based on 34 Review(s)

Kommentarer

  1. Knud Højfeldt skriver

    31. januar 2015 kl. 6:23

    Der rigtig mange gode ting på din hjemmeside, gælder mig til at prøve dine retter og sovse mv, på min nyerhvervede Q3200

    Svar
    • Michael Bredahl skriver

      3. februar 2015 kl. 13:15

      Tak Knud, det lyder godt.

      Som gasgrill har jeg “kun” en Q100, købt til campingbrug, som den er perfekt til. Og faktisk står den fast fremme resten af året, for det er dejligt nemt lige at smide et stykke kød på grillen, det er altså bare bedre end på panden. Det gode ved Q100 er at den er lille, men stadig kan klare en rimelig flæskesteg.

      God fornøjelse

      Svar
  2. Lasse skriver

    15. juli 2015 kl. 0:17

    Hej Michael

    Rigtig fin gennemgang af den spændende rodfrugt. Jeg har på soedekartofler.dk også samlet en masse generel information om søde kartofler samt forsøgt at lave en oversigt over hvor de kan købes billigst.

    Jeg har rigtig god erfaring med at lave dem sammen med kyllingebryst – så sættes kartofler blot i ovnen 5-10 minutter inden de søde kartofler og så kan man oftest tage begge ting ud samtidig og nyde et godt måltid mad. Jeg har også forsøgt at lave rodfrugten til chips, hvilket faktisk gik overraskende godt.

    Mvh Lasse

    Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Konkurrence

Vind 2000 kr!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og vær med i lodtrækningen om et gavekort til Bagetid.dk eller Økologisk Supermarked. (Konkurrencebetingelser)

* = Obligatorisk felt

Konkurrence

Vind 2000 kr!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og vær med i lodtrækningen om et gavekort til Bagetid.dk eller Økologisk Supermarked. (Konkurrencebetingelser)

* = Obligatorisk felt

Seneste kommentarer

  • Michael Bredahl til Den bedste grillkylling er Pipfugl på dåse
  • erik bøgesø til Den bedste grillkylling er Pipfugl på dåse
  • Michael Bredahl til Nemme havregrynsboller der kan være glutenfri
  • Louise til Nemme havregrynsboller der kan være glutenfri
  • Restaurant Fredericia til Flæskesteg

Kategorier

  • Forretter
  • Aftensmad
  • Tilbehør
  • Lette retter
  • Salater
  • Saucer
  • Desserter
  • Bageopskrifter
  • Ferie
  • Påske

Copyright © 2023 Klinksgaard.dk - en del af Michael-Bredahl.dk - CVR: 2146 6107 - Pinterest - GMB - FB -

Kaloriefrie Cookies er nødvendige for at hjemmesiden fungerer.

Vi bruger cookies til at forbedre brugeroplevelsen på hjemmesiden og levere personaliseret indhold i målrettet markedsføring på internettet

samt indsamling af anonym brugerstatistik. Når du klikker dig videre på siden, accepterer du cookies til disse formål. Indstillinger.

Konkurrence

TILMELD VORES NYHEDSBREV

VIND 2000 kr!

Nej tak

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og vær med i lodtrækningen om et gavekort til Bagetid.dk eller Økologisk Supermarked. (Konkurrencebetingelser) Du får en email der skal bekræftes, inden du er med i lodtrækninen. Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen, men så forlader du også lodtrækningen :)

Klinksgaard.dk
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Privatliv oversigt

Denne hjemmeside bruger cookies, så vi kan give dig den bedst mulige brugeroplevelse. Cookie informationerne gemmes i din browser, og betyder at du kan genkendes når du vender tilbage til vores hjemmeside, og hjælper vores team med at forstå hvilke dele af hjemmesiden der er mest interessante og brugbare.

Du kan justere alle dine cookie indstillinger ved at bruge de punkter der er.

Strengt nødvendige cookies

Strengt nødvendige cookies bør accepteres al tid, så vi kan gemme indstillingerne for dine cookie indstillinger.

Hvis du ikke accepterer denne cookie, kan vi ikke gemme dine indstillinger. Det betyder at hver gang du besøger vores hjemmeside, vil vi være nødt til at spørge dig igen om du vil acceptere eller afvise dem.

Øvrige cookies

Denne hjemmeside bruger ekstra cookies:

Diverse plugins, der hjælper med til at huske dine valg rundt om på hjemmesiden.

Accepter venligst de strengt nødvendige cookies først, så vi kan gemme dine indstillinger!

Cookie politik

Mere information om vores Cookie Politik