Ingen jul uden brunkager, så bare se at komme i gang. Det bedste er duften af nybagt, efter en hård kamp med poderne om at få lavet brunkager, og ikke ballade.
Brunkager giver den rette julestemning, og duft.
Det er en rimelig stor portion, du kan evt. halvere alle mål. Men med en stor familie, eller lysten til at dele det hjemmebrændte hjemmelavede, kan det være rart at have nok.
Ingredienser
- 500 g margarine
- 500 g sirup
- 250 g sukker
- 200 g smuttede og grofthakkede mandler
- 1 tsk stødt nellike
- 25 g stødt kanel
- 35 g kardemomme
- 15 g pot-aske opløst i lidt varmt vand
- Finthakket skal af 1 appelsin (kan udelades, evt. erstattes af ½ dl appelsinjuice)
- 1 kg mel
Fremgangsmåde
- Opvarm langsomt margarine, sukker og sirup til kogepunktet
- Under omrøring tilsættes mandler, krydderier, potaske og appelsinskal
- Når massen er blevet lunken, røres melet i
- Sæt dejen til afkøling, evt. i køleskab 15 minutter
- Når dejen er afkølet, rulles den til pølser i en passende tykkelse
- Pak hver dejpølse i madpapir, og læg dem i fryseren til dagen efter
Dejen kan være frosset ned i flere måneder, så du kan lave en portion klar, og have friskbagte småkager hver gang du skal have gæster.
- Hiv en brunkagedej ud af fryseren, og skær den i papirstynde skiver
- Placer kagerne på bagepapir på plade
- De bages i ovn ved 170° i 5-6 minutter, til de er brune
- Afkøles inden de spises eller gemmes i kagedåse
Brunkagedej til figurer
- Tag en portion dej ud af køleskabet
- Rul dejen ud på en letmelet overflade, evt. på bagepapir, i en tykkelse på ca. 2 mm.
- Udstik med forme, og fjern først dejen rundt om formen, inden den fjernes, og brunkagen forsøges nænsomt flyttet over på bagepladen
- Sæt den resterende dej i køleskabet, og tag en anden portion til næste udrulning
- Fortsæt indtil der ikke er mere dej
- Hver fyldte plade bages i ovn ved 170° i 5-6 minutter, til de er brune
- Afkøles inden de spises eller gemmes i kagedåse
…
God fornøjelse / bon apetit
Skriv et svar