Det skulle prøves: Ødelægge en lækker flæskesteg ved at marinere den med olie og bbq krydderi. Og hvor blev det bare godt og super velsmagende 🙂
Barbeque marineret flæskesteg
Jeg er helt vild med flæskesteg med sprød svær på weber grill, hvor kul og briketter har givet stegen den karakteristiske røgede smag.
Du opnår noget af det samme med en gasgrill, det er bare væsentligt nemmere. Når det så er prøvet nogle gange, er det tid til at eksperimentere.
Denne gang havde jeg skaffet en lille flæskesteg, og da det var nærmest sommer i weekenden, blev det med en barbequemarinering.
Jeg har en lille Weber gasgrill Q100 som er indkøbt for nemt at kunne få en grill med på camping.
Det er nok et af de bedste køb, for det er bare for nemt, lige at starte den og lave aftensmad. Det er faktisk hurtigere, end bruge ovn eller komfuret traditionelt.
Det er lidt en udfordring med en flæskesteg, for der er ikke så højt til loftet, men det kan sagtens lade sig gøre.
Hvis du er nervøs for, om sværen bliver rigtig sprød, skal du lige læse mine 3 sikre tips til sprød svær.
Ingredienser
Stegen svinder en del, så derfor skal der beregnes en anseelig mængde steg pr mand. Hvis der er børn med, kan du godt halvere 🙂
- Flæskesteg (400g pr. voksen)
- Groft salt
- 1 dl olie
- Barbeque krydderi, evt. hvidløg afhængig af ønsket smag
- 1/2 – 1 liter vand (1/2 til at overøse stegen så sværen “koger” og bliver sprød til sidst, 1 liter hvis der også skal være til sovs)
Forberedelse
Stegen skal marineres en del timer før stegning, helst 24 timer inden.
- Sørg for at sværen er skåret nok, skær evt. efter.
- Drys groft salt på, og sørg for at få det ned i alle revnerne.
- Lav en marinade af 1 dl. olie og rigeligt barbeque krydderi. Det skal stadig være flydende.
- Put stegen i en pose der er stor nok, eller en bøtte med rimeligt tætsidende låg.
- Hæld marinaden ned til stegen.
- Nulder stegen gennem posen, eller ryst og vend bøtten på hovedet, til marinaden er fordelt over hele stegen.
- Sæt stegen i køleskab.
Tilberedning
- Tag stegen ud af køleskabet, pak den ud, og fordel marinaden
- Brug en stegholder, der sættes i en foliebakke til opsamling af væske
Min stegholder var væk, så fat i en gammel rist, og klemme foliebakken lidt, så der var plads under låget. Det fungerer fint, men stegholder er nemmere 🙂
- Placer flæskestegen midt i grillen, med sværen opad, og overøs med lidt vand et par gange til at starte med. Det skal gerne ende i foliebakken til verdens bedste sovs.
- Den første halve time hældes lidt vand over sværen med jævne mellemrum.
- Giv stegen ca. 1½ time til stegen når 60°. Brug et stegetermometer, og kontroller løbende når den har fået den første time.
- Når stegen har nået 60° hives stegen ud, og drypbakken tømmes, hvorefter drypbakke og steg fortsætter til de 65° er nået. Væsken bruges til verdens bedste sovs.
- Når stegen har nået 65° tages den fra grillen, og du vikler stanniol om kødet. Sværen skal være fri.
- Stegen hviler 10-15 minutter, og så er den klar til udskæring. Samtidig er temperaturen nået til magiske 68°.
Hvis sværen ikke blev helt sprød nok, kan du få svaret i mine 3 tips til sprød svær for du kan pille sværen af, og give dem lidt ekstra mens stegen hviler. Snyd, ja, men succesen er hjemme.
Servering
Du kan servere det lækre marinerede kød med nyopgravede kogte kartofler, eller som vi prøvede her, med rødkål og ovnbagte pommes frites.
Har du prøvet at servere Søde kartofler til flæskestegen? Det smager fantastisk 🙂
Og husk de 10 GRATIS tip til din Weber Grill!
…
God fornøjelse / bon apetit
Marianne Kristensen skriver
Hej
Det lyder super lækkert.
Vi har en Weber gasgrill. Jeg er i tvivl om hvor mange grader du steger flæskestegen på?
På billedet ser det for mig ud til at være en kamsteg. skal bare lige vide om det er en sådan, når du skriver flæskesteg?
Ser frem til svar og glæder mig til at prøve en anden og mere spændende variation af flæskesteg
Hilsen Marianne
Michael Bredahl skriver
Hej Marianne, Det var vist en kamsteg, det ligner det i hvert fald. Så har den fået ca. 1½ time til stegetermometeret har nået 66°. Jeg har ikke termometer på min Q100, så jeg ved ikke hvad temperaturen i grillen har været, men der var næsten fuld knald på. Jeg vil skyde på midt mellem maks (tænd) og helt oppe. Det bør jeg nok lige nævne i opskriften, tak 🙂 Denne gang var den lidt rosa i midten, så de stykker gemte vi til dagen efter, og så de sidste svær på grillen, så de var sprøde også på andendagen, mums!
God fornøjelse