Så skal der bages lækre sprøde vaniljekranse. Nogle bruger stadig ordet vanille, men det er for gammeldags 😉
Vidste du, at hullet i midten er spøgelsernes livret? Det fik jeg i hvert fald at vide da jeg var barn, så jeg har spist mange vaniljekranse rundt om hullet! Det gav også mange spekulationer om, hvordan det kunne lade sig gøre, jeg var meget praktisk som knægt 🙂
Vaniljekranse er lidt mere krævende end så mange andre småkager. Også mere krævende end brunkager. Men her får du hjælp i tilpas små tempi, så det bliver nemt som en leg.
Til vaniljekranse skal du bruge en kødhakker, noget som de fleste dårligt aner hvad er, men har du en ældre nabo, kan du sikkert låne en, måske endda en gammel støbejerns en med håndsving 🙂
De fleste køkkenmaskiner har mulighed for ekstraudstyr, som f.eks. en kødhakker, og der findes flere løse modeller der kun er kødhakker, men det er måske i overkanten at investere i en kødhakker – de fås fra ca. 700,- hos Coop webshop!
Alternativt kan du bruge en sprøjtepose, men det er altså ekstremt hårdt arbejde, at gøre det på den måde!
Ingredienser
- 500 g mel
- ½ tsk hjortetakssalt
- 1 knivspids salt
- 350 g smør (koldt)
- kornene af 2 vaniljestænger
- 250 g sukker
- 1 sammenpisket æg
- 50 g meget finthakkede mandler (kan udelades)
Fremgangsmåde
- Flæk vaniljestængerne på langs, og skrab forsigtigt kornene ud *
- Bland vaniljekorn og sukker sammen **
- Bland melet og hjortetakssalt sammen
- Hak det kolde smør i stykker, og smuldr mel og smør, til det er jævnt fordelt
- Bland/rør ægget og vanilje+sukkerblandingen i dejen, uden at ælte ret meget ***
- Stil dejen i køleskab mindst ½ time. Kan også tåle at stå et par dage overdækket
- Sørg for at bagepladerne er kolde
- Tag dejen ud af køleskabet, og kør den gennem kødhakkerens stjerneform, eller en sprøjtepose med stjernetyl
- Skær stykker af stjernedejen i 5 til 8 cm længde, der samles til en cirkel
prøv dig frem og find din foretrukne længde - Læg vanillekransene på bageplade med bagepapir på, eller smurte
- Bag i 190° varm ovn i 10 minutter, til de er gyldne
TIP!
* Gem skallen fra vaniljen, og læg i kagedåsen sammen med vaniljekransene, for at give en ekstra duft af vanilje.
**For at vaniljekornene ikke skal klumpe sammen i melet, blandes de først i sukkeret, ved at tage vaniljekorn og lidt sukker (1-2 spsk) og blande sammen. Herefter blandes der mere sukker i, så alle vaniljekorn og alt sukkeret til sidst er blandet sammen.
*** Dejen er meget fedtet, og flyder nemt, så derfor kolde bageplader, og kold dej!
Vanille eller vanilje?
Vanille er gammeldags, så jeg her valgt at bruge vanilje i stedet for. Hvis du bruger stavekontrol, bliver du gjort opmærksom på det!
…
God fornøjelse / bon apetit
Skriv et svar