Noget af det mest danske mad du kan lave, er en flæskesteg, og det er absolut det bedste ved julen – eller bare alle de dage du laver flæskesteg 🙂
Selvom flæskesteg er en helt klar favorit som noget der serveres til jul, kan den sagtens laves alle andre dage på hele året også.
Jeg foretrækker at lave flæskesteg med sprød svær på Weber grill, men det kan bare være nemmere at bruge ovnen, især hvis det er rigtig koldt, for så kræves der ekstra meget kul på grillen.

Hver gang du skal til at lave en flæskesteg, er der en lille smule nervøsitet for, om det nu også lykkes at få sværen sprød – det er lissom blevet til kriteriet for succes! – 3 sikre tips til sprød svær.
Ingredienser
- En hel flæskesteg (kamsteg) ca. 2,5 kg
- Salt og peber
- 4-6 lauerbær blade
- Ca. 1 liter vand
Forberedelse og tilberedning
Der er ikke så mange forberedelse til selve flæskestegen, det er mere når stegen er sat igang, og der skal ordnes tilbehør. Der er mange måder at forberede og tilberede flæskestegen, så du får lige to metoder her!
Primært er det arbejdet med at lade sværen “koge” i ovnen ved at hælde vand over den de første 15 minutter, eller koge den på pande /i en gryde først. Jeg har gode erfaringer med begge, men metode 1 kræver du er mere opmærksom, mens metode 2 er mere idiotsikker. Så vælger du selv 🙂

Forberedelse 1
- Tænd ovnen på 150° (ikke varmluft!).
- Sørg for at sværene er skåret helt ned til kødet, men ikke i kødet (Se 3 tips til garanteret sprød svær).
- Gnid groft salt mellem sværene.
- Drys peber på kamstegen.
- Sæt lauerbær blade fast mellem sværene jævnt fordelt på stegen.
- Læg stegen på en rist i en bradepande (saften fra stegen skal samles op, til verdens bedste sovs til flæskesteg).
- Stegen er sikkert ikke lige høj i begge ender, og er måske endda skæv fra side til side. sørg for at holde flæskestegen næsten vandret, enten ved at lægge noget staniol under, eller nogle grøntsager, f.eks. gulerødder. Hvis stegen ER vandret, kan du lægge lidt staniol under i den ene side, så den ikke er helt vandret. På den måde kan væden løbe fra, så sværen bliver sprød.
Tilberedning 1
- Sæt flæskestegen i den forvarmede ovn.
- Hæld ca. en halv liter vand over stegen
- I løbet af de første 15 minutter hælder du den sidste halve liter vand over stegen i tre omgange.
- Husk at forberede og tilberede tilbehøret inden stegen er færdig!
- Tjek stegen en gang imellem, hvis det går for langsomt (en tyk steg) så sæt temperaturen op på 180°, ellers må du udskyde middagen lidt.
- Efter ca. 1½ time skulle stegen gerne have nået en kernetemperatur på 60°. Brug et ordentligt stegetermometer, det kan ikke betale sig at gætte.
- Tag stegen ud, og hæld væsken fra i en gryde til verdens bedste sovs.
- Skru ovnen op på 250° gerne med grill, nu skal sværen gøres sprød.
- Hold øje med sværen, den må ikke blive sort. Vend evt. flæskestegen hvis områder af sværen bliver hurtigere gylden end andre dele.
- Sæt stegen ind igen, og lad den nå en kernetemperatur på 65°.
- Tag stegen ud og vikl stanniol omkring stegen, ikke sværen.
- Stegen hviler i 10-15 minutter mens du gør det sidste klart

Forberedelse 2
- Tænd ovnen på 150° (ikke varmluft!).
- Sørg for at sværene er skåret helt ned til kødet, men ikke i kødet (Se 3 tips til garanteret sprød svær).
- Hæld 1 liter vand i en stor pande, og lad stegen koge på panden et par minutter. Det får sværen til at blive blød, og skille let ad.
- Gnid groft salt mellem sværene, det meste glider af mens du steger den.
- Drys evt. lidt peber på stegen.
- Sæt lauerbær blade fast mellem sværene jævnt fordelt på stegen.
- Læg stegen på en rist i en bradepande (saften fra stegen skal samles op, til verdens bedste sovs til flæskesteg).
- Stegen er sikkert ikke lige høj i begge ender, og er måske endda skæv fra side til side. sørg for at holde flæskestegen vandret, enten ved at lægge noget staniol under, eller nogle grøntsager, f.eks. gulerødder.
- Hæld vandet fra panden ned i bradepanden.
Tilberedning 2
- Sæt flæskestegen i den forvarmede ovn.
- Tjek stegen en gang imellem, hvis det går for langsomt (en tyk steg) så sæt temperaturen op på 180°, ellers må du udskyde middagen lidt.
- Efter ca. 1½ time skulle stegen gerne have nået en kernetemperatur på 60°. Brug et ordentligt stegetermometer, det kan ikke betale sig at gætte.
- Tag stegen ud, og hæld væsken fra i en gryde til verdens bedste sovs.
- Skru ovnen op på 250° gerne med grill, nu skal sværen gøres sprød.
- Hold øje med sværen, den må ikke blive sort. Vend og drej evt. flæskestegen hvis områder af sværen bliver hurtigere gylden end andre dele.
- Sæt stegen ind igen, og lad den nå en kernetemperatur på 65°.
- Tag stegen ud og vikl stanniol omkring stegen, ikke sværen.
Hvis det ikke går helt efter planen, må du bruge mine tre tips til en sprød svær 🙂
Servering
Server til jul med rødkål, brunede kartofler og hele tilbehøret. Det er perfekt.
Om sommeren kan du servere flæskestegen med nyopgravede kogte kartofler, agurker og tomater fra haven (eller supermarkedet), og en lækker salat med ost i tern eller måske en tomatsalat. Men så bør den være lavet som flæskesteg med sprød svær på Weber grill en rigtig sommerret.

Rosa eller gennemstegt
Det kan være svært at få stegetermometret til at sidde helt korrekt, og det har ret stor betydning for om du rammer kernetemperaturen rigtigt.
Når du tager stegen ud ved de 65°, når stegen at blive 68-70° inden servering ved at stå med stanniol på. Det er nok til en gennemstegning. Hvis den skal være let rosa, skal du trække et par grader fra, og tage den ud lidt før.
Hvis du kommer op på 75° er der risiko for at den bliver tør, og det vil være synd.
Langtidsstegt flæskesteg
Det er blevet så moderne at langtidsstege alting, og flæskestegen kan du også gøre det med. Ideen skulle være at den bliver mere mør og saftig, så kødet nærmest falder fra hinanden af sig selv. Det hr jeg nu ikke oplevet, men jeg er nok ikke tålmodig nok.
Med ovnen på 100° (ikke varmluft) i 3-4 timer indtil kernetemperaturen er på 55°, og så op på 250° indtil sværen er sprød (eller kernetemperaturen når 65°). Hvis de begge ikke opnås samtidig, kan du enten skrue lidt ned, hvis sværen bliver brun for hurtig, eller tage stegen ud og pille sværene af, så de kan grilles for sig selv, mens stegen hviler.
Kamsteg eller ribenssteg
Der er ingen tvivl om, at kamstegen bliver den bedste flæskesteg du overhovedet kan få. Saftig og store dejlige kødstykker. Men sværen er lidt sværere at få sprøde, så du skal være mere opmærksom, da kamstegen absolut ikke må runde de 75°. Du kan evt. bruge tricket med at tage sværen af, og stege dem for sig selv mens stegen hviler, for at undgå den bliver tør mens sværene bliver sprøde!
Ribenssteg og nakkefilet er billigere og nemmere at få sprød svær på. Det er lidt sejt kød, så det kan tåle noget mere, og selv om du runder 75° inden du bliver færdig med den, er den ikke dårligere end ved 68°. Men det er mere fyldt med sener, brusk og fedt, så den lækre steg er kamstegen.
Få tid til det hele
Et lille trick kan være at tage stegen ud når den er 60°, og lad den stå. På den måde kan du lige nå at bruge ovnen til et-eller-andet inden du skal servere
Når du så har tilbehøret næsten klart, kan du tænde for ovnens grill element (eller 250°) og så lade sværen blive sprød, samtidig med at stegen ikke får for meget. Hold øje med stegen, det går stærkt.
…
God fornøjelse / bon apetit
Opskrifter med flæskesteg
3 tips til sprød svær på flæskestegen
Flæskesteg
Barbeque marineret flæskesteg på Weber Gasgrill
Flæskesteg med sprød svær på Weber grill
Giv en stemme og skriv en kommentar






Super lækker opskrift på flæskesteg! Tak 🙂