Der er ikke noget så lækkert som rigtige brunede kartofler, dryppende af karamelagtig smør og sukker sovs. Mums.

Der er 11 måneder om året, hvor vi passer på helbredet, og undgår for meget sukker og fedt. Men til Jul gir’ vi den gas.
Jeg husker min barndoms jul, som var det i går. Noget af det bedste, ud over gaverne selvfølgelig, var flæskesteg med sprød svær, rødkål og de brunede kartofler. Min mormor var ferm i et køkken, ikke at min mor ikke var det, eller min far for den sags skyld, men der var noget særligt over mormors brunede kartofler. Sukker karamellen hang ved kartoflerne, så det nærmest var kandiserede kartofler.
Ingredienser til brunede kartofler
Det afhænger af tilbehør, hvor meget du skal lave. Jeg håber du kender dine gæster, det gør det noget nemmere. Nogle er så forskrækkede over sukker, at de kun tager et par stykker, mens andre giver den gas, når det er jul.
Denne opskrift bruger 500g kartofler, hvilket er mere end rigeligt til en almindelig 4 personers familie, der passer på sig selv
De fleste laver de brunede kartofler direkte på panden, men jeg foretrækker at gøre det i to step. Karamel i gryden, og lune kartofler på panden, så fordeles karamellem pænt, uden det klumper.
- 500g kogte kartofler – æggeblomme eller asparges kartofler (de kan koges et par dage i forvejen, og lægges i en pose i køleskabet)
- 5 spsk sukker
- 25g smør (brug nu den rigtige!)
- En sjat vand (ca. ½dl)
Tilberedning
- Skræl de små kartofler, og kog dem
- Læg kartoflerne på et viskestykke, og tør dem forsigtigt. Hvis du (skam dig!) bruger glas kartofler, skal de skylles grundigt i koldt vand, og tørres i noget længere tid før du skal bruge dem
- Smelt sukkeret i en gryde
- Når sukkeret er gyldent, skruer du ned for varmen, og tilsætter smøret. Det må IKKE branke, så er det ud og forfra, så hellere tage det stille og roligt
- Rør lidt rundt så det bliver en gylden masse uden klumper
- Tilsæt forsigtigt en sjat vand, pas på det kan sprøjte
- Rør rundt, og tilsæt evt lidt mere vand, det skal være en gylden lidt mere flydende masse – det tager tid!Nu kan gryden stå, indtil lige inden de brunede kartofler skal serveres
- Når du skal lave de brunede kartofler, lægges de på panden, og lunes i et par minutter
- Den gyldne karamel masse kommes hen over kartoflerne, og det hele varmes et par minutter på svag varme, mens karamelmassen langsomt lægger sig på kartoflernes overflade – rør i massen, og vaend kartoflerne flittigt – det tager tid!
- Vandet skal “koges” væk, og så er de brunede kartofler klar til servering
Servering
Så sent som muligt, hældes de gyldne klistrede kartofler i en skål, og serveres sammen med flæskesteg med sprød svær og alt det andet. Selve karamellen størkner rimeligt hurtigt, så derfor er det bedst at bringe de brunede kartofler til bordet som det sidste.
[mr_rating_form]…
God fornøjelse / bon apetit
Jeg er så glad for opskrifterne i google,det er hurtigt og nemt,tak for det.