Bananpandekager er sunde, og nemme at lave til morgenmad med masser af energi og fibre, der giver dig en god start på dagen.
Sunde bananpandekager til brunch eller dessert
Når du laver pandekager med banan er det ikke nødvendigt at tilsætte sukker, for de er søde, og fyldt med masser af energi alligevel, samtidig med at der er flere fibre end i de traditionelle pandekager.
De giver dig et rigtig godt morgenmåltid, evt. serveret med noget frugt og bær, eller sammen med skyr for at holde mængden af kulhydrater lidt nede.
Hvis du synes de mangler lidt sødme, kan du bruge en eller to spsk agave sirup, der ikke påvirker stabliteten af blodsukkeret, eller Xylitol sødemiddel af samme årsag.
Det tager ikke så lang tid at lave bananpandekager, for ingredienserne er ret nemme at piske sammen. Og du kan sagtens få børnene til at hjælpe med.
Bananpandekager
Den klassiske metode er at blande det våde og det tørre for sig, inden det hele blandes og piskes.
Jeg har ved flere lejligheder haft hæld med blot at blande det hele sammen på en gang, ved at blande det våde først, og så drysse det tørre i under omrøring, ingrediens for ingrediens. Tør du?
Ingredienser
- 2 stk bananer
- 3 stk æg
- 1 dl havregryn
- 1 DL mel
- 0,25 tsk salt
- 1 klat smør til stegning eller kokosolie
- 1 tsk kanel eller kardemomme
Først bananpandekagedejen
-
Bland de tørre elementer sammen, havregryn, mel og salt, i en skål for sig selv
-
Mos bananerne i en anden, større skål, enten med piskeris eller en stavblender
-
Tilsæt æg og pisk igen
-
Hæld melblandingen i banan og æggeblandingen under omrøring
-
Pisk massen til den er fri for klumper
-
Stil pandekagedejen køligt i mindst en halv time, helst en time
Tilberedning
-
Opvarm en pande på middel varme, eller brug en pandekage bager jeg har brugt på billedet
-
Hæld en anelse fedtstof på panden, er det slip-let kan du fordele et par dråber med et stykke køkkenrulle, eller helt undgå fedtstof
-
Hæld en lille skefuld dej på panden, og form den nogenlunde rund
-
Fortsæt til panden er nogenlunde fuld, men der skal være plads til at fjumre lidt med at vende pandekagerne
-
Når overfladen er plan glat og blank, vendes de og steges på den anden side
-
Normalt får de ca. 1 minut på hver side, inden de tages af
Servering
Du kan servere bananpandekagerne sammen med en almindelig brunch. Du kan også servere dem som tilbehør til en kop kaffe, the, kakao eller hvad du nu serverer for indbudte gæster.
Bananpandekager kan anrettes som dessert, enten blot med lidt frugt og bær, eller en skyrdressing og bær, hvis det skal være sundt, eller sammen med din favoritis. Lidt frugt og/eller bær gør sig altid godt til desserten.
…
God fornøjelse / bon apetit
Du skal være opmærksom på at …
Bananpandekager bliver noget i retning af amerikanske pandekager, fordi bananen vil gøre dejen rimelig tyk, og det vil også være de sværeste pandekager at lave, da dejen bliver meget porøs på panden, og kan være svær at vende. Men ikke umulig.
Tricket kan være lidt overdrevent meget fedtstof, men det er selvfølgelig heller ikke så godt! Alternativt kan du bage dem ved lavere varme, så de bliver næsten bagt igennem på den første side, og kun lige skal have et øjeblik på den anden side.
De smager meget af banan, hvis du ikke kommer kanel eller kardemomme i. Jeg kan sagtens forestille mig andre krydderier, der også kunne være gode at prøve, f.eks. vanilje og en sjat kokosolie, eller en snert af chili ,men det er næsten synd.
Den sunde variant
Spørgsmålet kommer jo nok – Er banan pandekager sunde?
Det sidste skud sundhed kommer hvis du tilsætter 1 tsk kanel og 1/4 tsk muskatnød (revet!) samtidig med salt og havregryn.
Kanelen sørger for at holde blodsukkerniveauet stabilt, mens muskatnødden indeholder myristicin, der lige som cholin fra ægget holder hjernen skarp og forbedrer hukommelsen.
Havregryn indeholder masser af fibre, mens bananen leverer masser af energi i form af frugtsukker, men mindre kulhydrat end i brød, og traditionelle pandekager!
Med i madpakken
Skulle det ske, at der er nogle til overs, bliver poderne (eller dig selv) lykkelige over et par bananpandekager i madpakken. Put det i en lille beholder, og læg lidt frugt og/eller bær ved, så er dagen reddet.
Jette Larsen skriver
Uhm, de er søde og saftige, rigtigt lækre – og så tager det ingen tid at lave dem