En lammekølle lavet på den rigtige måde, smager fantastisk, og giver lækkert mørt kød.
Lammekøllen er en tradition til Påske, men kan sagtens spise hele året. Du kan variere de ingredienser og krydderier der tilsættes, så det passer med årstiden, eller humøret.
Hvis du vælger en lammekølle uden nøglenben kan du spare lidt på tilberedningstiden, og udskæringen bliver væsentlig nemmere. En “rigtig” lammekølle er dog med det hele 🙂
Ingredienser
Her er regnet med mad til 4 personer
- 1 kg. lammekølle
- 4 fed hvidløg (eller mere)
- Salt og peber
- Timian
- 1½ l vand
- Evt. en bouillon terning
Vand og bouillon er til en lækker sovs. Hvis du ikke vil lave det, er det kun vandet der skal bruges for at stegen bliver ved med at være saftig.
Tilbehør
Til lammekøllen kan serveres noget så almindeligt som kartofler, men du kan også lave ris eller pasta til, hvis det er til en lidt mere almindelig dag. Når der skal være fest, kan flødebagte kartofler og rodfrugter være et stort hit. Begge dele er nemme at have med at gøre, da de også bare står i ovnen og passer sig selv.
Tilberedning
Det tager ca. ½ time at forberede lammekøllen, men derefter skal den bare stå i ovnen, så du har tid til alt det andet.
- Start med at tænde ovnen på 150°
- Pil hvidløg og skær i skiver på langs
- Find stegen frem og lav nogle ca. 1 cm lommer i kødets overflade
- Put hvidløgsskiverne i lommerne på stegen
- Placer stegen i en bradepande med rist
- Drys salt og øvrige krydderier på stegen
- Sæt stegetermometer i, så du kan holde øje med, hvornår den rammer 55-60° (se stegetid)
- Hæld 1½ liter vand i bradepanden
- Sæt stegen i ovnen, og stil uret på ½ time mindre end stegetiden angiver, herefter holdes der øje med stegetermometeret, der gerne skulle ramme ca. 60-65° efter et kvarter
- Når temperaturen er nået, tager du stegen ud, lægger den på et skærebræt, og pakker den ind i staniol (eller lægger et rent viskestykke hen over, hvis du ikke bruger staniol)
- Vandet i bradepanden kan du bruge til verdens bedste sovs
(erstat flæskesteg med lammekølle 🙂 )
Servering
Efter stegen har hvilet 15-20 minutter, skæres kødet i skiver, og serveres med det valgte tilbehør, og evt. sovsen lavet af væsken fra stegningen.
Stegetider for lammekølle
Stegetiden afhænger af, hvor stor lammekøllen er. Kerne temperaturen bør være på ca. 60-65°, når du tager stegen ud og hviler under staniol (eller et rent viskestykke hvis du ikke bruger staniol). Temperaturen stiger yderligere ca. 5-10° på de 15-20 minutter den bør hvile, inden servering. Når stegen har en kernetemperatur på 65° er den rosa, når den er 75° er den gennemstegt, så du kan selv bestemme hvordan din steg skal se ud.
Vægt / stegetid
- 1 kg / ca. 1 time
- 1,5 kg / ca. 1 time og 15 minutter
- 2 kg / ca. 1½ time
- 2,5 kg / ca. 1 time og 45 minutter
- 3 kg / ca. 2 timer
HUSK at bruge stegetermometer, der kan være mange ting der får indflydelse på hvor meget tid lammekøllen skal have!
…
God fornøjelse / bon apetit
Skriv et svar