Hvordan koger man kartofler? Det er sgu da for simpelt – eller er det? Jeg vil godt lige komme med et par fif, så du ikke er på helt bar bund. Men det er ikke en videnskab 🙂
Et par tips
Når kartoflerne skal koges, er der faktisk en del ting du skal være opmærksom på.
- Hvis du koger dem med skræl på, skal de have en del mere tid, end hvis de er skrællede
- Hvis du koger dem skrællede, men hele, skal de have lidt mere tid, end hvis de er skåret en gang igennem
- Hvis du vil bevare så mange vitaminer som muligt, skal de koges (og spises) med skræl på
- Nye kartofler er guf, de skal bare have en omgang med neglebørsten, eller en særligt indkøbt børste til formålet. Alternativt kan en (ny) skuresvamp klare det
- Grønne kartofler må ikke spises, de har fået en sygdom, der har forgiftet hele kartoflen
Du har garanteret flere, skriv dem i kommentarfeltet
Ingredienser
Du skal beregne ca. 250g tilbehør til hver person, så med mindre der serveres andet til, bliver det for 4 personer
- 1 kg kartofler
- lidt salt (under ½ tsk)
Tilberedning
- Tag en gryde, hæld rigeligt vand i den
- Skræl kartoflerne, er de nye skal de blot nusses med en børste
- Skær evt. kartoflerne over (undtaget er kartofler til brunede kartofler)
- Læg løbende kartoflerne i gryden, vandet sørger for at de ikke skifter farve eller bliver tørre
- Når du er færdig med at skrælle, hælder du vandet fra, og hælder nyt vand i så det lige dækker kartoflerne
Nogle går ind for dampkogning, og fylder kun halvt op af det indhold der er i gryden, hvilket er en udemærket og økonomisk (miljøvenlig) måde at gøre det på, men du skal være opmærksom på, at gryden ikke løber tør for vand under kogningen. Og så skal der jo bruges en del vand til sovsen, som passende kan være kartoffelvandet. - Læg låg på gryden, og sæt den over blusset til vandet koger
- Når vandet koger skrues ned, så de ikke koger over, og saltet tilsættes
- Stil æggeuret på 20 minutter
Hvis det har taget lang tid at få gryden i kog (meget vand i) skal de sikkert kun have 10 minutter! - Prik evt. i en kartoffel inden tiden er gået, for at være sikker på, at de ikke får for meget (hvis det er små kartoffelstykker du har fået lavet)
- Efter 20 minutter prikker du i en kartoffel med en gaffel. Hvis gaflen glider nemt igennem, og slipper igen når du hiver gaflen til dig, er de færdige. Hvis kartoflen flækker og går i stykker, har de fået for meget.
- Hæl vandet fra, evt. over i en anden gryde til sovs
Servering
Kartofler serveres som tilbehør til stort set alle retter. De er uundværlige i retter som flæskesteg, medister, hakkebøf og nakkekorteletter. Ofte kan du pifte menuen lidt op, ved at supplere med nogle grøntsager, kogte eller rå.
…
God fornøjelse / bon apetit
Skriv et svar