Fastelavn er for mange årets fest, sammen med Halloween, der jo er lidt af det samme, i forhold til udklædning, men til fastelavn hører også verdens bedste fastelavnsboller.
Det er vi nogle der er svært glade for. Hellere fastelavnsboller end græskar, medmindre det er en græskar kage selvfølgelig 🙂
Lav fastelavnsbollerne med lækker cremet fyld, og pynt med glasur, så er du en stjerne for alle børn til tøndeslagning ved fastelavnsfesten. Men nøjes med at slå katten af tønden med appelsiner og slik, fastelavnsboller i tønden er ikke noget hit!
Med hjemmelavede fastelavnsboller har du mulighed for selv at styre hvordan de skal se ud, hvilket fyld der skal i, og hvordan de skal pyntes. Og så giver det mere respekt, at dukke op med de hjemmelavede, frem for de købte.
Du kan lave fastelavnsboller på alle mulige måder, og her får du en liste med de mest populære opskrifter på hjemmelavede fastelavnsboller:
- Fastelavnsboller med creme og glasur
- Gammeldags fastelavnsboller med chokolade
- Glutenfri fastelavnsboller, uden mælk, uden nødder, uden gær og uden æg (PÅ VEJ!)
- Fastalavnsboller med remonce chokoladeskum (PÅ VEJ!)
- Fastelavnsboller med nugat og/eller marcipan (PÅ VEJ!)
- Fuldkorns fastelavnsboller (PÅ VEJ!)
- Fastelavnsboller med hjemmelavet æblefyld (PÅ VEJ!)
- Fastalavnsboller som de kendte laver dem (PÅ VEJ!)
- Svenske fastelavnsboller – Semlor – med flødeskum og marcipan (PÅ VEJ!)
Uanset hvilken variant af fastelavnsboller du vælger, er det i princippet blot en bolle med fyld og dekoration af en eller anden art. Så hvilken model du vælger afhænger helt af hvilken smag du, eller dine børn, har. Og så selvfølgelig af hvor lang tid du har lyst til at bruge på projekt fastelavnsbollefremstilling!
Fastelavnsboller med Creme og glasur
Fastelavnsboller med Creme og glasur
Moderne fastelavnsboller er nærmest som wienerbrød, lækkert, sødt og luftigt. Her prøver vi at efterligne de bedste af bagerens.
Ingredienser
Dej til fastelavnsboller
- 100 g smør
- 0.5 dl mælk
- 25 g gær
- 175 g hvedemel
- 1 knivspids salt
- 2 spsk sukker
- 0.5 æg
Cremen inden i fastelavnsbollerne
- 1 dl sødmælk
- 1 spsk sukker
- 0.5 vaniljestang
- 1 æggeblomme
- 1 spsk maizena majsstivelse
Glasur til fastelavnsbolle frosting
- 100 g flormelis
- 2 spsk vand start med 1, og tilføj dråber ad gangen
-
Lun smørret i en gryde, det skal kun lige smelte
-
Hæld mælken i gryden, og lad den blive lun sammen med smørret
-
Rør gæren ud i blandingen
-
Tilsæt resten af ingredienserne til dejen under omrøring, undtagen 1 dl. mel som bruges til æltning
-
Når dejen er fast. æltes den med hænderne til den er smidig, og næsten ikke klistrer til bordet mere. Den skal æltes mindst 200 gange.
-
Læg dejen i en skål og lad den hæve et lunt sted overdækket
Creme til fyld (mens dejen hæver)
-
Hæld mælk og sukker i en gryde
-
Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud, put dem i gryden
-
Majsstivelsen og æggeblommer piskes sammen i en skål for sig
-
Hæld massen i gryden, og pisk det hele sammen
-
Tænd for gryden, og pisk hele tiden indtil det koger
-
Cremen skal koge ca. 3 minutter, og blive tyk
-
Hæld cremen i en skål, og sæt den i køleskabet
-
TIP! For at der ikke skal komme skind på cremen mens den står i køleskabet, bør du strø lidt sukker på
Tilbage til dejen efter 30 minutter
-
Drys mel på bordet
-
Rul dejen ud i en firkant på godt 15 x 15 cm
-
Skær dejen ud i 8 firkanter
-
Placer en klat creme i midten af hver firkant
-
Bøj hjørnerne ind mod midten og klem godt sammen (uden cremen splatter ud) så cremen er lukket inde
-
Læg bollerne omvendt på en bageplade med bagepapir (så samlingen vender nedad)
-
Lad dem efterhæve 20 minutter
-
Bollerne bages i 20 minutter i midten af ovnen ved 200°
-
Lad bollerne afkøle inden der tilføjes glasur
Glasur
-
Hæld flormelis i en lille skål
-
Tilsæt et par dråber madlavningsfarve
-
Tilsæt lidt af vandet og rør rundt
-
Tilsæt vand lidt ad gangen, til den er tyktflydende (hvis den bliver for tynd, kan der tilsættes lidt mere flormelis)
-
Hæld lidt glasur på hver fastelavnsbolle, brug evt. en teske
Andre opskrifter med fastelavnsboller
Fastelavnsboller med creme og glasur
Gammeldags fastelavnsboller med chokolade
Hvorfor spiser vi fastelavnsboller
Fordi de smager godt, vil de fleste sikkert sige – i dag. Og fordi vi elsker fest, udklædning og skøre unger der danser af glæde …
Men tilbage på sporet, hvorfor spiser vi egentlig fastelavnsboller?
I gamle dage hang det sammen med fasten, som dengang blev holdt i 49 dage før påskesøndag. Det var i perioden forbudt at spise kød og brød, drikke mælk og alkohol, så derfor holdt man store fester, nermest ædegilder, for at fejre at vi skulle holde os fra alt det gode i 49 dage.
Under fasten var det kun tilladt at spise fisk og mørkt brød.
Faktisk er en svensk konge død af at spise fastelavnsboller, de hedder godt nok semlor i Sverige, men de spises i anledning af fasten, hvor han fyldte sig med alskens lækkerier, og sluttede af med 14 semlor, hvorefter han døde.
Egentlig er det tirsdag der er sidste dag, inden fasten, men vi kan jo ikke så godt gå på arbejde onsdag med tømmermænd, så derfor fester vi weekenden inden. Mandagen plejer alligevel at være … mandag.
Dengang blev bollerne kogt inden de blev bagt, for så kunne de holde sig meget længere! Det gør vi heldigvis ikke mere.
I dag er fastelavnsbollerne mere blevet til wienerbrød, og en undskyldning for at spise usundt nærmest en hel uge, uden vi faster bagefter.
Fastelavnsbollen er et dansk fænomen fra før 1250, for man har beviser for at de var i produktion på den tid, de er nemlig afbildet på et maleri!
…
God fornøjelse / bon apetit
Michael Bredahl skriver
Nu er det endelig snart fastelavn igen, så vi kan få bagt fastelavnsboller igen 🙂