Rødvinssauce kan bruges til de fleste lækre møre stege, og så har du en god undskyldning for at tage et glas under tilberedningen.
Hvad er Rødvinssauce?
Rødvinssauce er en blanding af af rødvin, bouillon eller fond fra stegen, løg og krydderier som rosemarin, der alt sammen nedkoges til en koncentreret sauce. Saucen kan jævnes let med mel eller maizena til en passende konsistens. Rødvinssauce bruges ofte til let til medium krydrede stege, af god kvalitet, der fortjener en ekstra god sovs – dog behøver rødvinen ikke være den bedste.
Rødvinssauce / rødvinssovs
Når du laver en en god bøf eller steg, er det vigtigt med en god sovs til kartofler og grønsager. Til rødvinssaucen skal du, ud over rødvin, bruge saften og kraften fra stegen eller bøffen, så sørg for at samle den op under tilberedningen.
Om du kalder det sovs eller sauce, kommer vel an på hvem du er 🙂
Jeg bruger rødvinssovs når ungerne er på besøg, og rødvinssauce når det er vennerne der er på besøg!
Rødvinssauce / rødvinssovs
Når du laver en en god bøf eller steg, er det vigtigt med en god sovs til kartofler og grønsager. Til rødvinssaucen skal du, ud over rødvin, bruge saften og kraften fra stegen eller bøffen, så sørg for at samle den op under tilberedningen.
Ingredienser
- 5 spsk olivenolie
- 200 g løg f.eks. rødløg eller skalotteløg
- 2 fed hvidløg
- 1 kvist rosemarin eller 1 stilk timian
- 2 spsk balsamico-eddike
- 4 dl Halvtør rødvin
- 5 dl saft fra stegen eller vand med bouillon
- 4 spsk maizena mel
- 1 klat smør
Tilberedning
-
Løg og krydderier svitses i olie (ikke brændes) i 3-5 minutter, til de er brunet af
-
Tilsæt balsamico-eddike, og sauter yderligere 5 min (så det koger)
-
Tilføj rødvin, og kog ned til det halve
-
Tilføj saft fra steg eller bullion, og lad det simre en halv time. Der skulle nu gerne være ca. halvdelen tilbage
-
Brug en sigte, så der kun er sovsen i en gryde/kasserolle
-
Smag til med salt og peber
-
Kom en klat smør i sovsen
-
Rør maizena i til det har en passende konsistens
-
Smag på sovsen, tilsæt evt. lidt ekstra salt eller peber
Opskriftsnoter
Denne opskrift er sat til 6 personer, og det vil nok også være fint nok, hvis man er mådeholdende. I min verden er der nok kun til 3-4 personer 🙂
Ekstra tip: tilsæt evt. lidt portvin, efter behag.
Du skal da have pandekager til dessert, ik’?
Servering
Brug den lækre rødvinssovs til dejligt mørt kød. Det kunne f.eks. være en lækker kalvemørbrad, oksemørbrad eller roastbeef.
Andre opskrifter til rødvinssovs:
- Rødvinssovs til Entrecotes på Weber grill
- Rødvinssovs til lammekølle
…
God fornøjelse / bon apetit
ulrik skriver
Hej Michael – super rødvinsovs. Lavede den idag med timian til en culottesteg !!
mvh Ulrik
Michael Bredahl skriver
Uhmm det lyder lækkert, og jeg er glad for du synes om den 🙂
Fodbehandling-Odense.dk skriver
Rigtig nem opskrift på en lækker rødvins sovs.. 🙂
Den kan anbefales..
Mathias skriver
Hej Micheal
Hvis man ønsker at tilsætte lidt portvin, skal det så bare tilsættes sammen med rødvinen og koges ned?
Michael Bredahl skriver
Hej Mathias,
Ja, det skal være sammen med rødvinen, god fornøjelse 🙂
Sisse jenstn skriver
Kan man fryse sovsen??
Michael Bredahl skriver
Hej Sisse,
Ja, du kan sagtens fryse sovsen, evt. i mindre protioner, og så tage den frem når du har behov for det. Et par minutter i mikroovn, og så er den klar 🙂
Du kan jo evt. fryse den i isterningsposer, hvis det skal protionsanrettes, jeg har dog ikke prøvet det, for der er aldrig noget tilbage 🙂
Mvh.
Michael
David skriver
Hvor mange personer er denne opskrift til? 🙂
Michael Bredahl skriver
Hej David,
I princippet skal de 9 dl koges ned til ca. 5 dl, så du får en halv liter sauce, der normalt vil være nok til ca. 8 personer, men det afhænger jo af hvem man er.
Hos os vil der kun lige være til 4 personer 🙂
michael Juel skriver
Hejsa
Vi bliver 10 voksne og 5 børn og det er et “sauce” spisende selskab 🙂
Kan jeg i princippet gange opskriften med 2 el. 3 ? eller er der faldgrupper der?
Hilsner
Michael
Michael Bredahl skriver
Hejsa,
I princippet kan du sagtens bare gange med 2 eller 3.
Hvis der er en faldgruppe, er det den længere tid det tager at koge saucen ned til ca. halvdelen.
Du kan snyde, og komme ekstra bouillon i, evt. 1-2 ekstra terninger i forhold til vædske, men vær opmærksom på, at der er meget salt i de fleste færdiglavede buillon og terninger.
På den måde kan du lave en dobbelt portion, uden det skal koges lige så længe. Men så er det selvfølgelig ikke sikkert smagen er helt lige så perfekt 🙂
Mvh.
Michael
Dennis Møller skriver
Nu er jeg typen der sjældent/aldrig laver mad i den er klasse, så må lige høre, hvor meget er “en klat” smør, og hvad betyder sauter????
Michael Bredahl skriver
Hej Dennis,
Det kan jeg da godt forstå du spørger om, det er jo noget min mor lærte mig for 40 år siden, dengang mayonnaise ikke hed majonæse 🙂
At sautere betyder at letbrune en fødevare i fedtstof i kort tid ved middel eller stærk varme i pande eller gryde.
Og til rødvinssauce er en klat smør faktisk afhængig af, hvor godt du kan lide smør. Hos mig er det 2-3 spiseskeer, men jeg ville nok vælge at sige, at en klat smør er en spiseske, hvilket er ca. 15-20g smør.
God fornøjelse …
/Michael
Jacob skriver
I 2012 røg majonæse ud af retskrivningsordbogen igen vist nok sammen med rustbøf. Ingen af de stavemåder vil blive savnet herfra.
Michael Bredahl skriver
Hej Jacob,
Jeg er helt enig 🙂
/Michael
Flemming skriver
Hej hej Michael
den skal prøves kan du anbefalde en fornuftig vin dertil ca 40-50 kr
og så lige den sidste opgave .hvordan pokker printer jeg din opskrift ud . andre steder er der sådan en lille firkant der står print på.
måske du kunne sende den til min mail
venlig hilsen Flemming
Michael Bredahl skriver
Hej Flemming,
Alle siger at man ikke skal bruge sin bedste rødvin til det, men jeg foretrækker alligevel at vælge en der er til at drikke, for den sidste sjat skal jo ikke gå til spilde. Eller når jeg så laver sovsen, vil jeg da gerne bruge en vin jeg lige kan nuppe et glas af, uden det smager af rævetis.
Jeg kan anbefale en Masi Modello, den er i standardsortiment hos Netto til 50 kroner. Jeg mener lige jeg har set den i Føtex på tilbud til 40, så hvis den stadig er det, rammer det budgettet rigtig fint.
Tid er penge, og mest når man har børn, men jeg er gået i gang med at lægge alle opskrifter ind i et smart plugin hvor der er udskrivningsfunktion med. Jeg er bare ikke nået hertil endnu 🙂
Det er muligt at markere teksten, og bruge Ctrl+P eller højreklik eller hvad du nu vil bruge for at udskrive, så er det muligt at udskrive kun den vigtigste del med ingredienser og tilberedning. Det har jeg gjort, og sender til din email 🙂
God fornøjelse
/Michael
Niels Jacobsen skriver
Hvor meget rødvin bruger du rødvinssovs
Michael Bredahl skriver
Godt du er vågen, tak 🙂
I det nye system, var der lige smuttet en linje, næsten den vigtigste, for rødvinen var åbenbart drukket af sætternissen (hvis sådan en stadig findes!)
Nu er det tilføjet igen, jeg beklager!
/Michael