Der findes mange forskellige opskrifter på boller og franskbrød, men her er en opskrift til en dej der kan bruges til det hele.
Mel kan erstattes af forskellige typer, og der kan tilsættes andre krydderier, men grundlægende kan dejen bruges til alt muligt. Og så kan den stå i køleskabet natten over, så der er friskbagte boller eller franskbrød om morgenen på ingen tid! Den ultimative grunddej.
Ingredienser
- 50 g gær
- 5½ dl vand
- 830 g. mel
- 25 g. margarine
- 25 g. sukker
- 1 tsk. salt
- Birkes, sesam eller lignende til drys
Erstat evt. noget af melet (op til 1/3) med speltmel, grahamsmel, rugmel, noget med kerner, havregryn – efter behov.
Forberedelser
- Opløs gæren i det lunkne vand
- Ælt alle ingredienser sammen (10 minutter i køkkenmaskine)
- Lad det hæve 5 minutter (hvile)
- Ælt dejen grundigt
- Lad dejen hæve ca. 20 minutter til dobbelt størrelse
Nu kan dejen sættes i køleskab, eller formes inden den sættes på køl
Tilberedning
- Sæt ovnen på 250° (eller 225° hvis det er i form)
- Form til ønsket type (boller, flûte, franskbrød, hvad-som-helst)
- Hæv til dobbelt størrelse (ca. 20 minutter)
- Pensel med pisket æg eller mælk
- Drys med birkes, sesam eller andet
- Bag til de er lysebrune, ca. 20 minutter
Frysning
Hvis der er bagt mere end der bliver spist, kan det der er i overskud fryses.
…
God fornøjelse / bon apetit…
Opskrifter på boller
Andre bageopskrifter
- Nemme havregrynsboller der kan være glutenfri
- Opskrifter til jul
- Boller til fødselsdag og fest
- Morgenboller
- Grunddej til boller, flûte og formbrød
Skriv et svar