Gæsterne skal selvfølgelig have nogle lækre lette boller til fødselsdag eller anden festlig anledning.
Når vi skal have boller til fødselsdag, er det vigtigt de er lette og lækre, med en god smag, helst se ud som de købte, men alligevel skal der være noget skævt over dem, så gæsterne tydeligt kan se de er hjemmebagte.
Denne opskrift på boller kan ændres helt efter behov, og jeg kommer til sidst med nogle forslag til at bollerne også kan bruges til andet end bare fødselsdag.
Boller til fødselsdag og fest
Når vi skal have boller til fødselsdag, er det vigtigt de er lette og lækre, med en god smag, helst se ud som de købte, men alligevel skal der være noget skævt over dem, så gæsterne tydeligt kan se de er hjemmebagte.
Ingredienser
- 100 g smør eller margarine
- 50 g gær
- 2,5 dl vand
- 625 g hvedemel
- 140 g grahamsmel eller 3-kornsblanding
- 50 g sukker
- 1 stk æg
- 2 g salt
Tilberedning
-
Smelt margarinen
-
Opløs gæren i det lunkne vand
-
Tilsæt de øvrige ingredienser
-
Ælt alle ingredienser sammen (10 minutter i køkkenmaskine)
-
Lad dejen hæve mindst 20 minutter
-
Del dejen til 16 boller, del evt. et par af bollerne i 2, til børneboller
Bagning
-
Sæt ovnen på 200°
-
Sæt bollerne på bageplade, på bagepapir, og lad dem hæve 20 minutter mens ovnen bliver varm
-
Efter 20 minutter pensles bollerne med æg eller mælk
-
Bag bollerne i 20 minutter (pas på hvis du har lavet børneboller, de skal måske af før tid!)
Servering og tilbehør
Ud over til fødselsdagen, kan du også bruge disse boller til morgenmad eller en lille snack. Der er en del sukker i, så de er lidt for søde til at være frokostboller, men med syltetøj, lemon curd eller nutella, er de helt perfekte. En god ost og en mild spegepølse vil også kunne bruges, men husk de er rimeligt søde i sig selv.
Boller til festen
Når vi er sammen med andre, vil vi jo gerne udadtil fremvise en sund holdning, med lækre boller der oser af at vi tænker på et godt helbred, og den slanke linje.
Eller slanke linje er måske så meget sagt, men i hvert fald at vi gerne vil lave noget der har god smag, og ikke bare er supermarkedskøbt.
Når de skal bruges til noget andet, kan det være en god ide at skære lidt ned på sukkeret, så de ikke er så søde.
Du kan f.eks. gå den Italienske vej, tilsætte soltørrede tomater og olivenolie, samt drysse lidt groft havsalt på, når bollerne er penslet.
Du kan tage halvdelen af melen fra, og blende samme mængde havregryn, til havregrynsmel, så de får ca. 10% lavere indhold af kulhydrater.
Kan bollerne fryses?
Ja, er det korte svar. Afhængig af hvilke ingredienser du ellers har puttet i, hvis du har eksperimenteret. Men som opskriften er her, kan bollerne sagtens fryses.
Selvfølgelig er der så også spørgsmålet om, hvordan skal de blive til lækre boller igen, når de skal spises. Og her kan du lave snyderen med at varme dem i mikroovn, hvis du ikke gider vente på de bliver færdige i ovnen. Men lad os se på det!
Her er tiden for en bolle, hvis du varmer flere ad gangen, vil tiden øges, og så er det vigtigt du er opmærksom, så du ikke får lavet kanonkugler i stedet for lækre boller!
- Opvarmes i mikroovn: 1 bolle 10 sekunder, derefter skæres over, og så 30 sekunder ekstra
Nu er bollen helt blød og gennemvarm, og ville blive totalt mast hvis du først skærer den efter den er varm! - Mikro og ovn: 1 bolle får 20 sekunder i mikroovn, så er den næsten tøet op, og derefter 12-15 minutter i ovn ved 175°, så er den også sprød i skorpen
- Opvarmes i ovnen: uanset antal sættes bollerne i en kold ovn der sættes til 175° – efter 25 minutter har du de lækreste friske boller
Men hold lige øje, for hvis du har en ovn der bliver hurtigt varm, skal de måske kun have 20 minutter!
…
God fornøjelse / bon apetit…
Opskrifter på boller
Andre bageopskrifter
- Nemme havregrynsboller der kan være glutenfri
- Opskrifter til jul
- Boller til fødselsdag og fest
- Morgenboller
- Grunddej til boller, flûte og formbrød
Skriv et svar