Klinksgaard.dk

Familien, opskrifter og rejser

  • Opskrifter
    • Aftensmad
      • Flæskesteg
      • 3 tips til sprød svær på flæskestegen
      • Lammekølle med hvidløg
      • Brunede kartofler – bedstemors opskrift på brunede sukkerkartofler
      • Koge kartofler siger du?
      • Søde kartofler i ovn som kartoffelbåde
      • Entrecôte på Weber Grill
      • Barbeque marineret flæskesteg på Weber Gasgrill
    • Forretter
    • Lette retter
      • Skyr som sund morgenmad
      • Salater og hjemmelavede dressinger
    • Saucer
      • Rødvinssauce
      • Lækker marinade til kyllingefiletter
      • Tomatsovs til pizza og lasagne
      • Verdens bedste sovs til flæskesteg
      • Bechamelsauce
    • Bageopskrifter
      • Bageopskrifter
      • Kage
        • Chokoladekage opskrifter
        • Chokoladekage med is
  • Desserter
    • Pandekager
      • Amerikanske pandekager
      • Bananpandekager
      • Pandekager med is og topping til dessert
    • Opskrifter til jul
      • Æbleskiver med kærnemælk
      • Pebernødder med en snert af nelliker
      • Lækre sprøde vaniljekranse med julehygge
      • Lækre sprøde brunkager
    • Fastelavnsboller
      • Gammeldags fastelavnsboller med chokolade
      • Fastelavnsboller med creme og glasur
    • Chokoladekage opskrifter
    • Pandekager
  • Vi anbefaler
  • Blog
  • Om
    • Min konto
    • Cookie og Privatliv
    • Copyright
    • Rygestop
Klinksgaard.dk / Tilbehør til aftensmad / Brunede kartofler – bedstemors opskrift på brunede sukkerkartofler

Brunede kartofler – bedstemors opskrift på brunede sukkerkartofler

[mr_rating_result]

Der er ikke noget så lækkert som rigtige brunede kartofler, dryppende af karamelagtig smør og sukker sovs. Mums.

Kartoflerne vendes i karamellen
Kartoflerne vendes i karamellen

Der er 11 måneder om året, hvor vi passer på helbredet, og undgår for meget sukker og fedt. Men til Jul gir’ vi den gas.

Jeg husker min barndoms jul, som var det i går. Noget af det bedste, ud over gaverne selvfølgelig, var flæskesteg med sprød svær, rødkål og de brunede kartofler. Min mormor var ferm i et køkken, ikke at min mor ikke var det, eller min far for den sags skyld, men der var noget særligt over mormors brunede kartofler. Sukker karamellen hang ved kartoflerne, så det nærmest var kandiserede kartofler.

Ingredienser til brunede kartofler

Det afhænger af tilbehør, hvor meget du skal lave. Jeg håber du kender dine gæster, det gør det noget nemmere. Nogle er så forskrækkede over sukker, at de kun tager et par stykker, mens andre giver den gas, når det er jul.

Denne opskrift bruger 500g kartofler, hvilket er mere end rigeligt til en almindelig 4 personers familie, der passer på sig selv Cool

De fleste laver de brunede kartofler direkte på panden, men jeg foretrækker at gøre det i to step. Karamel i gryden, og lune kartofler på panden, så fordeles karamellem pænt, uden det klumper.

  • 500g kogte kartofler – æggeblomme eller asparges kartofler (de kan koges et par dage i forvejen, og lægges i en pose i køleskabet)
  • 5 spsk sukker
  • 25g smør (brug nu den rigtige!)
  • En sjat vand (ca. ½dl)

Brunede kartofler - sukker og smoer

Tilberedning

  • Skræl de små kartofler, og kog dem
  • Læg kartoflerne på et viskestykke, og tør dem forsigtigt. Hvis du (skam dig!) bruger glas kartofler, skal de skylles grundigt i koldt vand, og tørres i noget længere tid før du skal bruge dem
  • Smelt sukkeret i en gryde

Brunede kartofler - smelt sukkeret

  • Når sukkeret er gyldent, skruer du ned for varmen, og tilsætter smøret. Det må IKKE branke, så er det ud og forfra, så hellere tage det stille og roligt
  • Rør lidt rundt så det bliver en gylden masse uden klumper

Brunede kartofler - gylden sukker-smør karamel masse

  • Tilsæt forsigtigt en sjat vand, pas på det kan sprøjte
  • Rør rundt, og tilsæt evt lidt mere vand, det skal være en gylden lidt mere flydende masse – det tager tid!Nu kan gryden stå, indtil lige inden de brunede kartofler skal serveres
  • Når du skal lave de brunede kartofler, lægges de på panden, og lunes i et par minutter
  • Den gyldne karamel masse kommes hen over kartoflerne, og det hele varmes et par minutter på svag varme, mens karamelmassen langsomt lægger sig på kartoflernes overflade – rør i massen, og vaend kartoflerne flittigt – det tager tid!
  • Vandet skal “koges” væk, og så er de brunede kartofler klar til servering

Servering

Så sent som muligt, hældes de gyldne klistrede kartofler i en skål, og serveres sammen med flæskesteg med sprød svær og alt det andet. Selve karamellen størkner rimeligt hurtigt, så derfor er det bedst at bringe de brunede kartofler til bordet som det sidste.

[mr_rating_form]

…

God fornøjelse / bon apetit

Michael Bredahl

Tilbehør til maden

Brunede kartofler - bedstemors opskrift på brunede sukkerkartofler

Brunede kartofler - bedstemors opskrift på brunede sukkerkartofler

[mr_rating_result] Der er ikke noget så lækkert som rigtige brunede kartofler, dryppende af karamelagtig smør og sukker sovs. Mums.
Koge kartofler siger du?

Koge kartofler siger du?

Hvordan koger man kartofler? Det er sgu da for simpelt - eller er det? Jeg vil godt lige komme med et par fif, så du ikke er på helt bar bund. Men det er ikke en videnskab 🙂
Søde kartofler i ovn som kartoffelbåde

Søde kartofler i ovn som kartoffelbåde

Du kan lave søde kartofler på mange måder, her er de smidt i ovnen til kartoffelbåde
Tilbehør til aftensmad

Tilbehør til aftensmad

I urtiden, har vi sikkert gnasket kød i store mængder, hvis vi kunne fange det, og sultet af bær og sure blade, hvis vi ikke kunne.

Giv en stemme og skriv en kommentar

Kommentarer

  1. Lena Bech skriver

    21. november 2018 kl. 22:20

    Jeg er så glad for opskrifterne i google,det er hurtigt og nemt,tak for det.

    Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Dette site anvender Akismet til at reducere spam. Læs om hvordan din kommentar bliver behandlet.

Seneste kommentarer

  • Michael Bredahl til Den bedste grillkylling er Pipfugl på dåse
  • erik bøgesø til Den bedste grillkylling er Pipfugl på dåse
  • Restaurant Fredericia til Flæskesteg
  • Michael Bredahl til Entrecôte på Weber Grill
  • Kaj Søndergaard til Entrecôte på Weber Grill

Kategorier

  • Forretter
  • Aftensmad
  • Tilbehør
  • Lette retter
  • Salater
  • Saucer
  • Desserter
  • Bageopskrifter
  • Ferie
  • Påske

Copyright © 2025 Klinksgaard.dk - en del af Michael-Bredahl.dk - CVR: 2146 6107 - Pinterest - GMB - FB -

×

Log ind

Glemt adgangskode?

Ikke oprettet endnu? Opret en konto

Konkurrence

TILMELD VORES NYHEDSBREV

VIND 2000 kr!

Nej tak

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og vær med i lodtrækningen om et gavekort til Bagetid.dk eller Økologisk Supermarked. (Konkurrencebetingelser) Du får en email der skal bekræftes, inden du er med i lodtrækninen. Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen, men så forlader du også lodtrækningen :)