Det bedste er friskbagte boller til morgenmad. Duften af nybagt brød breder sig i hele huset, og alle samles om morgenbordet.
Opløs gæren i vandet der er lunkent
Ælt alle ingredienser sammen (10 minutter i køkkenmaskine)
Lad det hæve 5 minutter (hvile)
Ælt dejen grundigt
Lad dejen hæve ca. 20 minutter til dobbelt størrelse
Del dejen til 8 boller, eller 4 almindelige og 8 børneboller (4 boller delt i to)
Placer på bageplade, og dæk til med film eller et viskestykke. Sæt bollerne i køleskab til næste morgen. Dejen kan holde 3 dage i køleskab med film på, men bliver en anelse kedelige på tredjedagen (dog alligevel friskbagte).
Nu kan du sætte bollerne i køleskab, så er de klar til i morgen tidlig.
Tag bagepladen med bollerne ud af køleskabet, sæt dem på komfuret (over ovnen), og brug overskudsvarmen til at lune bollerne inden de bages.
Det kan selvfølgelig være et problem i moderne køkkener, hvor kogepladen er ved siden af vasken, og ovnen er oven på eller ved siden af køleskabet i kosteskabet, men så har du også selv været ude om det, så kan overskudsvarmen fra ovnen ikke bruges til noget fornuftigt :)
Sæt ovnen til 250°
Efter ca. 20 minutter sættes bollerne i ovnen, bages i ca. 20 minutter til de er gyldne.
Hvis du vil bage bollerne med det samme, skal du stille ovnen på 250° når du har delt bollerne op og sat dem på bagepladen, der hvor de står 20 minutter og hæver.
Derefter skal de i ovnen, ikke i køleskabet
Hvis køleskabet er indstillet til at være koldere end de sædvanlige 5°, kan det være en fordel at lade bollerne stå lidt længere inden de bages.
Opskrifter fra klinksgaard.dk