Flæskesteg på Weber grill
Flæskestegen er en traditionel dansk spise, som bliver allerbedst med en nakkesteg, alternativt en kamsteg, men ribenssteg kan også gøre det. Det er tre vidt forskellige udskæringer, der alle kan benyttes.
Til jul skal der være kartofler, brune kartofler, rødkål og god brun sovs til, mens du om sommeren godt kan slippe af sted med at servere svinet med salat, rodfrugter, en gang flødebagte kartofler (uden fløde), eller søde kartofler med en lækker rødvinssauce.
Du er altid sikker på at en flæskesteg på grill giver glade gæster, og hvis så du har lavet flæskesteg på weber grill, er det endnu bedre, for her bliver kraften under låget 😉
Få 10 GRATIS tip til din Weber grill
Ingredienser
Flæskestegen svinder en del, afhængig af hvilken udskæring det er. Hvis du laver for meget, er der til en lækker flæskestegssandwich dagen efter.
- Flæskesteg (400 g pr. person)
- Salt
- Peber
- Evt. et par laurbær blade
- Ca. 1 liter vand
- HUSK ingredienser til verdens bedste sovs
Forberedelser
Tænd grillstarteren med masser af kul.
- Selvom sværen er snittet i forvejen, så sørg for at snittene er dybe nok, og går hele vejen fra side til side. Undgå at snitte helt ned i kødet.
- Gnid sværen med fint salt så det kommer godt ned i sværen. Groft salt kan bruges, men så bør sværen skylles godt (overhældes med vand under grilningen), så det ikke er saltet der knaser mellem tænderne når stegen er færdig, selvom vi er nogen der synes det er lækkert.
- Drys en anelse peber på, og fordel evt. laurbær bladene jævnt i sværen.
Tilberedning
Fordel kullene rundt i kanten af grillen, eller brug kulsektionerne. Der må godt være flere kul, så “mellemrummet” mellem kulsektionerne også har kul i kanten af grillen: stegen skal have indirekte varme.
- Sæt en foliebakke i midten til at opsamle fedt og væske.
- Placer flæskestegen midt i grillen, med sværen opad, og overøs med lidt vand (det er med til at give flæskestegen sprød svær), der gerne skulle ende i foliebakken. Det kan anbefales at bruge en stegholder, så er stegen lettere at få af grillen igen.
- Den første halve time hældes lidt vand over sværen med jævne mellemrum.
- Giv stegen 1½ time med låg på (2 kg. steg) eller lidt mere ved en større steg. Brug for en sikkerheds skyld et stegetermometer, der gerne skulle runde 65° til sidst.
- Når stegen har nået 60° hives stegen ud, og drypbakken tømmes, hvorefter drypbakke og steg fortsætter til de 65° er nået. Væsken bruges til verdens bedste sovs.
- Når stegen har nået 65° tages den fra grillen, og der vikles stanniol om kødet, ikke om den sprøde svær. Her hviler den 10-15 minutter inden udskæring, og når de magiske 68°.
Servering
Server med nyopgravede kogte kartofler, eller hvis det er julestegen kan det selvfølgelig være supermarkedets de bedste med rødkål, brunede kartofler og hele tilbehøret – så er der flæskesteg med sprød svær til børn og voksne.
Har du prøvet at servere Søde kartofler til flæskestegen? Det smager fantastisk 🙂
Og husk de 10 GRATIS tip til din Weber Grill!
Vintertip
Om vinteren har jeg oplevet at kullene er længere tid om at blive klar. Hvis jeg ikke er kommet i gang i god tid, har jeg snydt lidt, ved at lade stegen ligge med sværen nedad i almindelig ovn ved 100° i en bradepande med lidt vand, ½ time imens kullene bliver klar.
Det kan også være en fordel når det blæser meget, og grillen ikke rigtig vil tage fat, så det ikke betyder så meget om der er fuld knald på i 1½ time.
…
God fornøjelse / bon apetit
Carsten Skaarup skriver
Hej, Hvordan skal udluftning i top og bund være?
Michael Bredahl skriver
Hej Carsten,
Denne her opskrift har bare fået fuld knald på, med helt åbent i top og bund.
Men jeg har da overvejet at prøve at skrue lidt ned, for at langtidsstege, men kommer altid for sent i gang til at kunne prøve det 🙂
Mvh.
Michael
Jacoob Thorup skriver
Hvor meget kul og hvilket kul bruger du?
Michael Bredahl skriver
Hej Jacob,
Om sommeren er det nok med en grill starter med Heat Beads, om vinteren bruger jeg 1½ for en sikkerheds skyld.
Evt først en, og så den halve efter en time time.
Kul brænder ud for hurtigt, jeg vil tro du skal bruge tre omgange, inden stegen er gennemgrillet.
Briketter er lige sagen, og selvom head beads er dyrest, holder de hele vejen, og der er altid gløder tilbage til skumfiduser efter maden.
De billige kan bruges, men de holder ikke lige så længe 🙂
Mvh.
Michael
Jacob skriver
Så du mener ca 1 grillstarter til at starte med, 1/2 til efter en time? Og det er nok til hele stegen?
Og selv her om vinteren åbent i top og bund?
Michael Bredahl skriver
I det her vejr er 1 grillstarter sikkert nok, men jeg vil alligevel lave en halv ekstra, så den er klar efter en time. Hellere brug for meget end for lidt, og når det er Head Beads er de jo lige til at slukke ved at lukke top og bund.
De åbne huller er kun for at holde temperaturen oppe, hvis du f.eks. lukker næsten for bunden, og tre-kvart for toppen, kommer temperaturen ned til en langtidsstegning, så det skal der selvfølgelig også med i overvejelserne, i forhold til hvornår stegen sættes igang 🙂
Jacob skriver
Og ja bruger kun heat beats
Michael skriver
Når du steger den på hovedet i ovnen, ryger alt salt så ikke ud i vandet? Eller salter du bagefter?
Michael Bredahl skriver
Du har ret – jeg salter lidt før, men mest efter 🙂
Herlige hilsner
Michael